Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев нарече грешка контраофанзивата. Украйна го обвини, че думите му обслужват Русия


Посланикът на Украйна Олеся Илашчук и президента Румен Радев
Посланикът на Украйна Олеся Илашчук и президента Румен Радев

Президентът Румен Радев нарече контраофанзивата на Украйна стратегическа "грешка". Ден по-късно Украйна му отговори с позиция, в която се казва, че думите му обслужват интересите на Русия.

"Контранастъплението е най-тежката грешка от гледна точка на стратегическата преценка", каза в понеделник Румен Радев на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?".

"Подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор", се казва в позиция на посолството на Украйна в София във вторник.

Президентът Румен Радев често заема позиции, които са близки до тезите на руската пропаганда. Той се опитваше да спре или поне да ограничи даването на българска военна помощ на Украйна, докато управляваха назначени от него служебни правителства.

През юли той каза, че "Украйна настоява да води тази война", а седмица по-рано дори не използваше думата "война". При посещението на президента Володимир Зеленски в София Радев каза - "Този конфликт няма военно решение" и се наложи Зеленски да го поправи, че това е война.

Според сегашната теза на Радев, точно преди украинското контранастъпление е било най-подходящото време за преговори и търсене на мирно решение, защото Русия е била в подготовка за отбрана и след големи военни и териториални загуби, докато Украйна в подем и с психологическо предимство.

"Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на pусия (запазен е оригиналният правопис бел. ред) да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година", написаха от посолството на Украйна в България.

"Сядането на масата с агресор, който идва с цел да унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция", се казва още в позицията на посолството.

Според Киев докато Русия не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на международно признатите граници от 1991 г., в Европа няма да има мир.

Европа и Западът също защитават позицията, че Русия трябва да се изтегли от цялата територия на Украйна веднага и без да поставя условия за това.

Последно през юли обаче Румен Радев обвини Киев, че "настоява" да води войната, която Русия започна срещу нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG