Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интервюта за служебен премиер. Радев се срещна с председателя на парламента, Сметната палата и шефа на БНБ


Президентът Румен Радев и управителят на БНБ Димитър Радев
Президентът Румен Радев и управителят на БНБ Димитър Радев

Президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Новината идва, след като по-рано през деня партия "Има такъв народ" (ИТН) върна неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на редовен кабинет. Това означава съставяне на служебно правителство и свикване на предсрочни избори.

След последните промени в Конституцията за служебен премиер президентът може да назначи председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

След срещата си с президента управителят на БНБ Димитър Радев каза, че според него не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес, тъй като това може да хвърли политическа сянка върху институцията за дълго време. Той се позова и на европейското законодателство, според което той трябва да избягва участие в политическия живот.

По-рано президентът каза, че ще започне срещи с възможните служебни премиери в петък, но малко по-късно стана ясно, че разговорите са започнали още в четвъртък. Той трябва да насрочи дата за изборите и да избере служебен премиер до 11 април. Има вероятност изборите да се проведат заедно с европейските на 9 юни.

Това ще бъдат шестите парламентарни избори в България за последните три години. Дотук се стигна, след като преди дни правителството на ротационен принцип между управляващите партньори ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се разпадна и двете коалиции върнаха неизпълнени първите два мандата.

Те се бяха разбрали премиерът в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) да бъде сменен в началото на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). След като Денков подаде оставка, но преговорите с ГЕРБ-СДС за това как да се случи ротацията и как да изглежда управлението през останалата част от мандата се провалиха.

Едно от основните изисквания на ПП-ДБ беше да се подпише споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с конкретни срокове. Това не се случи.

ГЕРБ-СДС казват, че причина за неуспеха е спор за министерските постове.

Серията от парламентарни избори започна през 2021 г., когато ГЕРБ спечели, но не успя да събере подкрепа за кабинет. Последваха два извънредни вота, след които не беше излъчено правителство.

В този период управляваха две служебни правителства с премиер Стефан Янев. След изборите през ноември 2021 г. с мандата на "Продължаваме промяната" беше сформиран кабинет с подкрепа на "Демократична България", БСП и ИТН с премиер Кирил Петков.

През юли 2022 г. ИТН оттегли подкрепата си за кабинета и той падна след вот на недоверие. Последваха нови два извънредни вота, а в рамките на близо година на власт бяха два кабинета с премиер Гълъб Донев. Едва след тях ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG