Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев наложи вето върху връщането на пленума на съдебния съвет. Какво оспорва президентът


Президентът Румен Радев в Банско, 11 февруари 2024 г.
Президентът Румен Радев в Банско, 11 февруари 2024 г.

Президентът Румен Радев наложи вето върху решение на парламента, което връща правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор. За това съобщи пресцентърът на президентството в понеделник.

Новината идва, след като на 1 февруари депутатите окончателно „възкресиха“ пленума на ВСС, който малко преди това премахнаха. Закриването на този орган стана с промените в Конституцията, които мнозинството на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС прие през декември 2023 г.

В началото на февруари същото мнозинство предложи връщане на пленума на ВСС. Това се случи без много обяснения между първо и второ четене на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Само месец по-рано ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС одобриха промени в Конституцията, с които измениха структурата на ВСС. В основния закон сега пише, че на мястото на съдебния съвет има два отделни органа - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Преди това ВСС имаше пленум, но с промените в Конституцията той също беше премахнат. Сега в нея пише, че двата отделни съвета провеждат и съвместни заседания, но в рамките не на пленум, а на Общо събрание. Това означава, че по Конституция няма пленум на ВСС.

На 1 февруари обаче депутатите решиха сегашният пленум все пак да продължи да съществува и да осъществява своите правомощия, докато не бъдат избрани нови състави на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет.

По време на дебатите в парламента представителите на опозиционните партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ казаха, че тази промяна нарушава Конституцията и правилника на Народното събрание. Въпреки това тя беше приета.

Сега президентът Радев я връща за повторно обсъждане. Мотивът му за това гласи, че „широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време“ с приетите на 1 февруари поправки.

Със същите промени депутатите върнаха и правомощия на главния прокурор, които в новия текст на Конституцията са редуцирани. В понеделник президентът наложи вето и върху това решение.

Министърът на правосъдието Атанас Славов нарече ветото на Радев „очаквано“.

През последните месеци се задълбочава конфликтът между президента и правителството, в което участват ПП-ДБ и ГЕРБ и което се ползва с подкрепата на ДПС.

Радев все по-често връща законопроекти за повторно обсъждане в Народното събрание и иска от Конституционния съд (КС) да обяви решения на управляващото мнозинство за противоречащи на Конституцията.

В началото на годината Радев сезира КС за промените в Конституцията, а в края на януари атакува и избора на бившата депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG