Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата даде на съд Радостин Василев за опит за принуда


Радостин Василев
Радостин Василев

Прокуратурата е внесла в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда, съобщиха от пресцентъра на съда.

Той е обвинен за случая от юли 2022 г., когато "Има такъв народ" (ИТН) пусна запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отказва от решението си да напусне партията и парламентарната група на Слави Трифонов. Тогава Василев беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Делото вече и образувано и разпределено на съдия. Предстои насрочване на разпоредително заседание, уточниха от СГС.

Преди месец, когато беше призован в Националната следствена служба, за да му бъде повдигнато обвинението, Василев коментира:

"Казах, че не съм заплашвал никого и не съм принуждавал никого, каквато е истината. Едно изречение беше, което им казах – не съм извършил престъплението, за което бях привлечен като обвиняем".

Той добави, че е отишъл без адвокат, което означава, че по по никакъв начин няма притеснения.

По думите му е "засегнал интересите на задкулисието" с дейността си като министър и е обявил "война" на политическата класа и това предизвикало атаката на прокуратурата.

На последните избори Василев беше избран за депутат от ПП-ДБ. В края на май обаче той съобщи, че напуска коалицията и я обвини в „предателство“ заради споразумението за управление с ГЕРБ. Тогава Василев разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП, в който се чува как лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с „посолството“. Това стана повод за изслушване на шефовете на службите в парламента.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков беше разпитан в прокуратурата и каза, че според него Василев не “работи сам” и "той просто е един инструмент на службите”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG