Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Издава страх". Президентът критикува отхвърлянето на референдума за еврото


Румен Радев участва в международната конференция “Дни на математиката в София".
Румен Радев участва в международната конференция “Дни на математиката в София".

Президентът Румен Радев критикува партиите в парламента, които отхвърлиха референдума срещу еврото с думите, че е "редно да бъде проведен", "след като са изпълнени законовите условия и подписите са събрани".

Мнозинството в Народното събрание - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, отхвърли в петък предложението на проруската партия "Възраждане" за провеждане на референдум за това българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г.

Лидерът на формацията Костадин Костадинов призова държавния глава да насрочи референдум въпреки това решение и да сезира Конституционния съд (КС). Той каза, че и "Възраждане" ще се обърне към КС. Очаква се това да стане във вторник.

В понеделник Радев коментира пред журналисти, че не е добре политици да се правят, че няма подписи на половин милион българи.

"Това решение издава страх, недоверие и пренебрежение към българските граждани", каза той.

"Отделно е дали така трябва да бъде формулиран въпросът", добави обаче президентът.

Подписката за референдума беше внесена през април от инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане" с 603 356 подписа. След проверка на ГРАО се оказа, че валидни са 470 973. По закон, за да бъде задължително провеждането на референдум, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани. Това условие е изпълнено, но според партиите, които отхвърлиха предложението, зададеният въпрос не е в съответствие със Закона за прякото участие на гражданите.

Той гласи: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Според Закона за пряко участие на гражданите не могат да се правят допитвания по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, а въпросът за присъединяване към паричния съюз е уреден в договорите за ЕС.

Освен това от ПП-ДБ коментираха, че в българското законодателство няма легален термин "официална валута". Това означава, че еврото няма как да продължи да бъде резервна валута на България, което значи край на валутния борд, разясни Мартин Димитров от ДБ. Бордът гарантира, че всеки лев в обращение може да бъде разменен срещу евро (което в момента е резервна валута на страната) във всеки момент.

"Не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е рамки – 20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг", коментира в понеделник Радев. - "Усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това да търсят начини да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние".

Президентът обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, макар по принцип това да е в правомощията, защото има решение на Народното събрание.

"Няма как да вкарам повторно в НС предложение за референдум, който е отхвърлен", добави той.

Според него България трябва да влезе в еврозоната, когато е реално готова, а не, "когато ни се иска и на всяка цена". По думите му това трябва да стане, когато изпълним критериите за дефицит и инфлация, след разумно проведени икономически и финансови политики, "а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развитие".

Според последното изследване на "Евробарометър" 49% от българските граждани подкрепят въвеждането на еврото, също толкова - 49%, са против идеята, а 2% нямат мнение. Това е увеличение с 5 процентни пункта на подкрепата за валутата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG