Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито един прокурор не е почивал в Регентската къща в Боровец по времето на Гешев


Бившият главен прокурор Иван Гешев
Бившият главен прокурор Иван Гешев

Нито един прокурор не е почивал в базата на държавното обвинение в Боровец, известна като Регентската къща, докато Иван Гешев е бил главен прокурор. Това става ясно от отговори на въпроси на в. "Сега" до новото ръководство на прокуратурата.

За почивната база заговори в средата на май тогавашният заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Той обвини Гешев, че си е присвоил служебната база за собствено ползване и е превърнал служителите на базата в "лични слуги". Сарафов подаде и сигнал срещу Гешев, а Софийската градска прокуратура започна проверка по него.

От отговорите, получени от в. "Сега", става ясно, че служебната база на прокуратурата в Боровец активно се е ползвала, преди Иван Гешев да стане главен прокурор. От юни 2017 г. до края на 2019 г., когато Гешев оглави прокуратурата, в Регентската къща са отсядали 263 магистрати, съдебни служебни служители и придружаващи ги лица. Част от посетителите са я ползвали и повече от веднъж.

В периода от началото на 2020 г. до 14 юни 2023 г. почивната база не е била "включена в графиците за почивки на магистрати и служители на прокуратурата", пише в отговора на държавното обвинение.

От отговорите не става ясно дали самият Иван Гешев е ползвал чилата и колко често. Причината е, че според правилата за ползване главният прокурор не е задължен да подава заявка за която и да е база и да разрешава ползването ѝ сам на себе си.

По-рано пред Висшия съдебен съвет (ВСС) Гешев отрече обвиненията на Сарафов и каза, че не ползва базата и това може да бъде доказано с документи и със свидетелски показания.

Обвиненията на Сарафов за вилата бяха част от открития конфликт между него и Гешев след взрива край кортежа на тогавашния главен прокурор. В сигнала си срещу Гешев Сарафов го обвини и в още две евентуални престъпления - че е оказал влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването "Барселонагейт", свързано с Бойко Борисов, както и че е направил незаконен запис на члена на ВСС Йордан Стоев.

Впоследствие ГЕРБ и ДПС, които доскоро подкрепяха Гешев, се включиха в исканията за оставката му. Той беше предсрочно отстранен, а Сарафов беше избран за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Розов лебед и джакузи. Как изглежда вилата на прокуратурата, ползвана от Иван Гешев
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG