Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорд за последните 20 години. Близо 89 000 жени са убити през 2022 г. в света


Снимка от протестите в София срещу насилието над жени, 31 юли 2023 г.
Снимка от протестите в София срещу насилието над жени, 31 юли 2023 г.

Близо 89 000 жени са били убити умишлено по света през 2022 г., съобщи Организацията на обединените нации (ООН). Броят им е рекорден за последните 20 години.

Новината идва броени дни преди Международния ден срещу насилието на жени, който се отбелязва на 25 ноември всяка година.

Данните на ООН, публикувани в сряда, показват, че 55% от всички убийства на жени по света са извършени от членове на семейството или интимни партньори. Това "подчертава обезпокоителната реалност, че домът далеч не е безопасно убежище за жени и момичета", пишат от организацията.

Това означава, че средно повече от 133 жени или момичета са били убивани всеки ден от някого в собствения си дом. За сравнение само 12% от убийствата на мъже през 2022 г. са извършени от членове на техните семейства или интимни партньори.

От ООН отбелязват и че истинският мащаб на убийствата на жени вероятно е много по-сериозен, тъй като при много други случаи не е било възможно да се определи дали мотивът за убийството е свързан с пола на жертвата.

"Тревожният брой на убийствата на жени е ярко напомняне, че човечеството все още се бори с дълбоко вкорененото неравенство и насилието срещу жени и момичета", каза в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC).

"Всеки изгубен живот е призив за действие - молба за спешно преодоляване на структурните неравенства, за подобряване на реакциите на наказателното правосъдие, така че нито една жена или момиче да не се страхува за живота си заради пола си", допълниха от ООН.

Дискусията за насилието над жени беше повдигната и в България след тежкия случай на 18-годишната Дебора от Стара Загора, която беше пребита и обезобразена от приятеля си. Голямото обществено недоволство доведе до промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Законът вече предвижда право на защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка, но само когато става въпрос за отношения между мъж и жена.

В доклад на Министерството на труда и социалната политика показва, че в България за 2022 г. само идентифицираните случаи на домашно насилие са 736. Липсва официална информация за общия брой на подадени сигнали за домашно насилие.

На 1 октомври Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие влезе в сила в целия Европейски съюз (ЕС). В България обаче това се случи само частично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG