Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша ще ремонтира двигателите на МиГ-29 вместо българска компания с подизпълнител в Украйна


Изтребители МиГ-29. Снимката е илюстративна
Изтребители МиГ-29. Снимката е илюстративна

Полска държавна компания ще ремонтира двигатели на български изтребители МиГ-29. Това съобщи БТА в петък, а справка на Свободна Европа в регистъра на Агенцията за обществените поръчки потвърди информацията.

Новината идва, след като българската компания ТЕРЕМ беше избрана да извърши ремонта, но се отказа.

България разчита само на произведените в СССР МиГ-29 за охрана на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Министерството на отбраната обяви през април обществена поръчка за ремонта на шест двигателя на изтребители МиГ-29. Две компании подадоха оферти - българската ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ и полските Военноавиационни заводи №2 (Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2).

През юни стана ясно, че Министерството на отбраната е избрало компанията ТЕРЕМ. Тя от своя страна беше посочила като подизпълнител Луцкия ремонтен завод “Мотор” в Украйна.

По-късно обаче ТЕРЕМ е отказала да подпише договор за ремонта на двигателите. Затова Министерството на отбраната е възложило поръчката на полската компания, която беше класирана втора. В доклада на комисията, която е оценила офертите, се посочва, че полските Военноавиационни заводи са декларирали, че няма да използват подизпълнител.

Полската компания предлага цена от близо 18,7 млн. лева без мито и ДДС за ремонта на шест двигателя. Офертата на българската компания беше по-ниска - за близо 15,5 млн. лв. Това беше причината тя да бъде предпочетена.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 г. Служебното правителство търсеше възможност да купи т.нар. заместващи самолети, които да използва до доставката на американските машини, но се отказа заради високата цена.

До началото на войната на Русия срещу Украйна поддръжката на МиГ-29 се правеше изключително от руската държавната корпорация РСК МиГ. Министерството на отбраната твърдеше, че няма как да се ремонтират другаде, защото руската корпорация държи лицензите.

Впоследствие обаче се оказа, че има варианти. Служебният кабинет обяви поръчката за ремонт на шест двигателя за общо три самолета. Правителството на Гълъб Донев обяви и друга поръчка - за оставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, която би оставила във въздуха още три изтребителя.

Преди два дни стана ясно, че няма желаещи компании да доставят двигатели и поръчката беше прекратена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG