Връзки за достъпност

Извънредни новини

Режисьорите на филма "Наука за морето", които пазят знанието от залязване


Екипът на документалния филм „Наука за морето“ по време на снимки на изследователския кораб към Института по океанология
Екипът на документалния филм „Наука за морето“ по време на снимки на изследователския кораб към Института по океанология

Това е една история за науката, разказана от активисти чрез изкуство. Документалният филм „Наука за морето“ показва колко са важни учените за опазването на природата. А неговите създатели ви представяме в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Как науката и активизмът могат да работят заедно за природата? С този въпрос на екоактивистката Илияна Стоилова започва трейлърът на филма „Наука за морето“.

„И как, с помощта на знанието, можем да се грижим по-добре за това, което обичаме“, продължава тя на фона на красиви кадри на Черно море.

С тези думи зрителят се среща с документалната лента „Наука за морето“ - съвместен проект на Института по океанология (ИО) към Българската академия на науките и на продуцентската къща Beardfrost Productions.

Филмът обединява наука, изкуство и активизъм в името на една кауза - изучаването и опазването на Черно море. Целта е зрителите да разберат колко ценна е науката и колко важно е все повече млади хора да се интересуват от нея.

Режисьорите зад проекта са Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions, а авторка на сценария е Марина Желева. Водеща е Илияна Стоилова, която се среща с учените от института и им помага да разкажат на публиката за дейностите си.

Тази сряда филмът „Наука за морето“ ще бъде представен на Международния филмов фестивал в Бургас, а след това ще продължи лятното си турне по Черноморието.

Режисьорите Борислав Камилов и Стоил Димитров
Режисьорите Борислав Камилов и Стоил Димитров

Кино за природата

Като активни спортисти сред природата, режисьорите на „Наука за морето“ са силно ангажирани с темата за нейното опазване.

„Тези теми винаги са били на дневен ред за нас и това е естествено“, казва пред Свободна Европа режисьорът Стоил Димитров. „За всеки човек е важно да осъзнае, че природата е изключително ценна и трябва да правим каквото можем за нея, не само да черпим от ресурсите ѝ.“

Димитров започва да снима покрай заниманията си със сноуборд и катерене. В един момент от хоби снимането се превръща в професия.

„Когато постоянно си сред природата, от първа ръка виждаш как се развиват проблемите и защо се случват“, казва Димитров.

През последните години той и колегата му Борислав Камилов често участват в подобни проекти за популяризиране на екологични каузи. Снимали са кратки документални филми с организации като „По-диви Родопи“, WWF, „За Земята“. Освен това режисьорите се включват в доброволчески кампании за почиствания.

Стоил Димитров по време на снимките на „Наука за морето“
Стоил Димитров по време на снимките на „Наука за морето“

Наука за морето

„Преди да направим филма, дори не знаех, че имаме такъв институт с изследователски кораб“, казва Стоил Димитров. Към него и колегата му Институтът по океанология се обръща, за да популяризира дейността си в по-достъпен за широката публика формат.

„Целият процес за нашия екип беше много интересен - да плаваме с кораб, да видим подводница, да се запознаем с работата на тези учени. Впечатляващо е колко голям асортимент от научни дейности покриват те“, добавя Димитров.

В Института работят над 120 учени, които се занимават с физика, химия, биология, хидрология, картографиране и още много посоки на изучаване на Черно море и океанологията като наука.

„Тъжно е, че трябва да разчитат на ограничения държавен бюджет. Тъжно е, че науката е занемарена“, казва Димитров.

„Но в същото време виждаш едни хора, които врят и кипят с блясък в очите в работата си и я вършат с голяма любов. Това е много впечатляващо - въпреки оскъдните финансови условия, в които го правят.“

Активизъм, наука, изкуство

„Активизмът и науката са изключително свързани - природните обекти не могат да бъдат опазени извън сферата на науката“, казва Стоил Димитров.

Кадър от филма „Наука за морето“
Кадър от филма „Наука за морето“

Разрушаването на стената на язовира „Нова Каховка“ в Украйна и изливането на водите му в Черно море през юни тази година доказа колко важни са изследванията на специалистите от Института по океанология, свързани със замърсяването на Черно море.

„Замърсяването понякога може да се види и с просто око, но единствено науката може да даде обективна гледна точка. Оттам нататък всичко е въпрос на предписания и регулации от държавата. Но само с активизъм нещата стават трудно“, добавя режисьорът.

Това не значи, че активистите нямат роля - според Димитров те привличат вниманието на хората към важните проблеми и така ангажират обществото. Подобна е ролята и на изкуството, каквото е документалното кино.

Зад кадър на филма „Наука за морето“
Зад кадър на филма „Наука за морето“

„Колкото и напреднала да е, науката може да остане неразбрана, ако не се опитва да сподели посланието си с тези, за които се прави, а именно хората“, казват от Института по океанология, цитирани от БТА.

„Би било тъжно да загубим институции като ИО само заради липса на финансиране или кадри. Не знам дали хората си дават сметка колко ценни са такива изследвания и мониторинг на природните ресурси, но единствено подобни институции могат да ги правят адекватно“, казва още Димитров.

„Може би това е и посланието на филма - да не залязва науката.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG