Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев назначи Гълъб Донев за началник на кабинета си


Румен Радев и Гълъб Донев. Архивна снимка
Румен Радев и Гълъб Донев. Архивна снимка

Президентът Румен Радев назначи двукратния служебен премиер Гълъб Донев за началник на кабинета си, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Постът е вакантен от края на 2020 г., когато Радев освободи от него политолога Калоян Методиев.

С указ, от вторник постове в президентството получават и четирима министри от последния служебен кабинет. Това са Крум Зарков, който става секретар на Радев по правните въпроси, Александър Пулев - съветник по иновациите, Явор Гечев – съветник по селското стопанство и Росица Карамфилова-Благова – съветник по екологията.

Работа в президентската администрация получава и Катерина Граматикова, бивш зам.-министър на отбраната. Занапред тя ще е съветник на Радев по регионално развитие.

Гълъб Донев беше премиер в последните две служебни правителства, назначени от Радев. Крум Зарков беше служебен министър на правосъдието, Александър Пулев – служебен министър на иновациите и растежа, Явор Гечев - служебен министър на земеделието, а Росица Карамфилова-Благова - служебен министър на околната среда и водите.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за социалните политики и здравеопазването - от 9 май 2017 г. до 12 май 2021 г. и от 22 януари до 30 март 2022 г. От тогава е преназначен за секретар на президента по демография и социални политики.

С указ на държавния глава Гълъб Донев е назначен за служебен министър-председател от 2 август 2022 г. С указ от 2 февруари 2023 г., президентът Румен Радев назначи ново служебно правителство от 3 февруари отново с министър-председател Гълъб Донев.

Донев е бил и зам.-министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов (от 24 ноември 2014 г. до 11 май 2016 г.)

Три пъти Гълъб Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика – в служебното правителство на Огнян Герджиков (от 27 януари до 4 май 2017 г.) и в двете служебни правителства на Стефан Янев (от 12 май до 13 декември 2021 г.), като в тях е бил и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Зарков и Гечев са от БСП, но след като бяха назначени за служебни министри в правителството на Донев, конфликтът между лидера на партията Корнелия Нинова и президента се изостри. Зарков и Гечев са сред критиците на Нинова и партийното ръководство и нееднократно са влизали в противоречия с него.

За Александър Пулев пък наскоро стана известно, че е призовавал от името на Румен Радев служебните министри да даряват пари за строителството на частен пилон в местността Рожен край Смолян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG