Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свободно падане на държавата". Радев преназначи служебния кабинет и представи приоритетите му


Служебният премиер Гълъб Донев (ляво) и президентът Румен Радев се ръкуват с министрите в новия служебен кабинет на официална церемония по назначаването му, 3 февруари, 2023 г.
Служебният премиер Гълъб Донев (ляво) и президентът Румен Радев се ръкуват с министрите в новия служебен кабинет на официална церемония по назначаването му, 3 февруари, 2023 г.

Президентът Румен Радев назначи новото служебно правителство и представи задачите и приоритетите му. Това стана на официална церемония в петък.

Ден по-рано Радев официално насрочи изборите за 2 април и обяви състава на новия кабинет. С изключение на министъра на културата, той е със същия състав, който имаше и предишното служебно правителство, назначено от президента преди четири месеца след предсрочни избори. Министър-председател остава Гълъб Донев.

Основната задача на кабинета по думите на Радев ще бъде да организира следващите предсрочни избори през април. Сред приоритетите той изброи още "покупателната способност" на българите, подкрепа на местните производители, съдебна реформа, борба с финансовите престъпления и с беззаконието по пътищата.

Според президента през последните месеци кабинетът е спрял „свободното падане на държавата” и се е справил с "галопираща инфлация", "подивели цени", "липса на природен газ", "замразени инфраструктурни проекти", "липсата на закони по Плана за възстановяване".

Радев определи действията на кабинета в сферата на енергетиката като "огромен скок". "България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които се поставяме в много добра позиция на Балканите", каза той.

България започна да търси алтернативни източници на газ по време на редовното правителство на Кирил Петков през първата половина на 2022 г., след като Русия едностранно прекрати договора за доставки на синьо гориво за България през април. По-късно служебният енергиен министър Росен Христов твърдеше, че "Газпром" е "неизбежен" и опита да установи диалог с Русия за възстановяване на доставките.

"Очаквам работата за проектите за модернизация на армията да продължи да се развива", каза още Радев.

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че членовете на правителството "ще работят за всички българи и няма да се намесват в изборите". "Наш приоритет в следващите 2 месеца ще е организацията на честни, демократични и свободни избори", добави Донев.

В петък беше разпуснат и 48-ият парламент, който беше избран ан 2 октомври и започна работа на 19-и. След това партиите не успяха да изпълнят нито един от трите мандата за съставяне на редовно правителство.

Първите два бяха връчени на двете най-големи парламентарно представени партии ГЕРБ и "Продължаваме промяната". След като те върнаха мандатите неизпълнени, Радев за пореден път връчи третия проучвателен мандат на БСП, но и социалистите го върнаха неизпълнен.

На 2 април в България ще се проведе петият пореден парламентарен вот в рамките на две години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG