Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини кабинета, че отива "все по-близо до войната". Денков му припомни, че България е в НАТО


Румен Радев и Николай Денков. Колаж
Румен Радев и Николай Денков. Колаж

Курсът на новото правителство тласка България все по-близо към войната. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от БТА. Малко по-късно премиерът Николай Денков му отговори, като напомни, че България е парламентарна република и правителството следва решенията на парламента.

"Не мисля, че политици със скромна електорална подкрепа могат да говорят и поемат тежки ангажименти от името на България", каза Румен Радев.

В момента България се подготвя да даде нова пратка военна помощ на Украйна, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Свободна Европа. Това е промяната в позицията на страната след встъпването в длъжност на редовното правителство на Николай Денков.

"Войната си там, където си е, и има една-единствена гаранция за защита на България и това е нейното участие в Северноатлантическия пакт", каза малко по-късно пред журналисти в парламента Денков.

По думите му България трябва да спазва стриктно всички изисквания, които следват от участието в Северноатлантическия пакт, защото "няма друг по-голям гарант за своята сигурност".

"България е парламентарна република и решенията, както и тяхното изпълнение, зависят преди всичко от Народното събрание и излъченото редовно правителство. В нашите действия стриктно спазваме решенията на Народното събрание", каза Денков.

Той напомни, че служебното правителство, съставено от президента, също изпращаше военна помощ на Украйна.

Решение на парламента за военна помощ за Киев има от декември 2022 г., но служебните кабинети и президентът Радев се противопоставяха на това.

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от началото на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Той мотивира позицията си с твърдението, че ако даде оръжие на Киев, България ще бъде въвлечена във войната.

Това твърдение е невярно и повтаря реториката на руските власти. Всички държави в ЕС предоставят оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG