Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на Украйна реагира срещу изказване на Румен Радев


Румен Радев на националния събор в местността Рожен в Родопите, където откри пилон с българското знаме.
Румен Радев на националния събор в местността Рожен в Родопите, където откри пилон с българското знаме.

Именно Украйна е тази, която най-много иска мира и именно агресорът настоява да води война. Прехвърлянето на вината върху Украйна, която беше нападната от Русия е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа. Това написа посолството на Украйна в събота в съобщение до медиите.

В петък президентът Румен Радев каза, че Украйна "настоява" да води войната, която Русия започна срещу нея. По-късно премиерът Николай Денков обвини Радев в "непрекъснати провокации" и повтаряне на руски опорки.

Малко по-късно в събота прессекретариатът на държавния глава напомни в съобщение до медиите повтаряната многократно от Радев позиция, че "конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение".

Кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата "война", маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките "конфликт" и "специална операция", казва още посолството.

Радев често подкрепя тезите на Кремъл за пълномащабната война, която Русия започна през 2022 г. срещу Украйна. Той използва думата "конфликт" вместо "война", обявява се против изпращането на оръжие, с което Киев да се защитава. Той също така е против икономическите санкции срещу Русия.

Радев призовава и за преговори между Киев и Москва. Последно това се случи по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София в началото на месеца. Тогава Зеленски защити позицията на Киев, че войната няма мирно решение.

Украинският народ от 2014 г. се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет, се казва в текста на украинското посолство.

През 2014 г. Москва незаконно анексира украинския полуостров Крим и подкрепи проруските сепаратисти в конфликта в Източна Украйна. След пълномащабната си инвазията си в Украйна през 2022 г. Русия незаконно анексира четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Европа и Западът защитават позицията на Украйна, че Русия трябва да се изтегли от цялата територия на Украйна веднага и без да поставя условия за това.

Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност, се добавя в текста на посолството.

В началото на предизборната кампания за местните избори украинското посолство се обръща към "определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели".

От началото на руската инвазия срещу Украйна партиите "Възраждане" и БСП заемат проруски позиции. Те участват и в т. нар. "Поход за мир" с искане България да не изпраща оръжия на Украйна.

Двете партии гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтарят заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да "въвлече България във войната". Досега десетки държави са изпратили военна помощ на Киев, но не са се "въвлекли" във военни действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG