Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС налага санкции на десетки руски служители и затворнически колонии заради смъртта на Навални


Надзиратели в колонията "Полярен вълк" в Сибир, в която почина Алексей Навални
Надзиратели в колонията "Полярен вълк" в Сибир, в която почина Алексей Навални

Европейският съюз (ЕС) наложи санкции на десетки руски длъжностни лица и на две затворнически колонии заради смъртта в затвора на опозиционния политик Алексей Навални през февруари.

Новината идва, след като руски съд отхвърли иска на майката на критика на Кремъл Людмила Навалная за неадекватни медицински грижи за сина ѝ срещу колонията "Полярен вълк" в Сибир, в която той беше открит мъртъв.

Обстоятелствата около смъртта на най-големия критик на Кремъл остават неизяснени и около тях имаше смущаващи факти. Много западни държави заявиха, че президентът Владимир Путин и руските власти носят отговорност. Кремъл многократно отрича да е замесен или отговорен, въпреки че дни наред отказваше да предаде тялото на майката.

"Бавното убийство на Навални от режима в Кремъл е ярко напомняне за пълното незачитане на човешкия живот. Тези санкции показват решимостта ни да потърсим отговорност от властите на Русия за продължаващото нарушаване на правата на човека", заяви в изявление на 22 март ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"В същото време знаем, че Путин не е Русия и че Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме гражданското общество и независимите гласове на Русия", добави той.

Една от затворническите колонии, добавена в списъка със санкции на ЕС, е именно "Полярен вълк" в арктическия град Харп, където Навални почина на 16 февруари. Той излежаваше там 19-годишна присъда за екстремизъм и други обвинения, смятани за политически мотивирани. Другата е ИК-6 във Владимирска област, в която той беше преди да бъде преместен. Санкционирани са и 33-ма надзиратели от двата затвора.

Колонията "Полярен вълк"
Колонията "Полярен вълк"

Сред руските длъжностни лица, санкционирани от ЕС, са зам.-министърът на правосъдието Всеволод Вуколов, зам.-началникът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев, началникът на Московската градска служба за изпълнение на наказанията Сергей Мороз и губернаторът на Ямало-Ненецкия автономен окръг Дмитрий Артюхов.

Само три дни след смъртта на Навални Путин удостои със специалното звание генерал-полковник Бояринев. Известно е, че той лично е дал нареждане да се ограничат правата на опозиционера, като се ограничи сумата, с която той е можел да си купува храна в затвора.

Началникът на затвора ИК-6 Вадим Калинин и неговите заместници; съдията от Московския градски съд Андрей Суворов, който осъди Навални, и председателят на Московския градски съд Михаил Пайтин също са санкционирани от блока на 27-те държави.

Съдиите Евгений Николаев и Наталия Дудар също бяха добавени в списъка със санкции на ЕС за издаване на "редица решения срещу политически опоненти, включително г-н Навални, като по този начин са допринесли за политическите репресии в Русия".

ЕС заяви още, че е дълбоко загрижен за продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Русия.

"Незаконната, неоправдана и непровокирана агресивна война на Русия срещу Украйна допълнително ускори вътрешните репресии в страната, като драстично ограничи свободата на мнение и изразяване, както и свободата на медиите, и въведе военна цензура", се казва в изявлението.

В него се настоява руските власти "незабавно и безусловно да освободят всички лица, лишени от свобода по политически мотивирани обвинения".

В руски затвор са опозиционни лидери като Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, а други напуснаха Русия с началото на военната агресия срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG