Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обстрелва Украйна с ракети, които Киев е дал на Москва през 1999 г., сочи разследване


Останки от ракети X-55 се съхраняват в Киевския научноизследователски институт по криминалистика
Останки от ракети X-55 се съхраняват в Киевския научноизследователски институт по криминалистика

Русия обстрелва Украйна с крилати ракети, които Киев е предал на Москва през 1999 г., за да изплати газови дългове, съобщи разследващият проект "Схеми" на украинската служба на Радио Свобода.

Журналистите са открили в архивите текста на споразумението между правителствата на Украйна и Русия и списък с номерата на прехвърлените ракети. Те са сравнили данните с номерата на тези крилати ракети Х-55, които руската армия започна да използва срещу Украйна по време на пълномащабната инвазия от февруари 2022 г. Разследването разкрива, че поне 10 от руските ракети, които поразиха цели в Украйна, преди години са били прехвърлени на Москва от Киев.

По силата на споразумение, сключено в Ялта през 1999 г. между украинския кабинет, ръководен от Валерий Пустовойтенко, и руското правителство, оглавявано от Владимир Путин, Киев предоставя на Москва осем тежки бомбардировача Ту-160 и три Ту-95МС, както и 575 крилати ракети Х-55. Затова Москва отписа дълга на Киев за употребения газ, се посочва в проекта.

Останки от оцелелите руски крилати ракети с въздушно изстрелване Х-55 се съхраняват в научноизследователския институт по криминалистика в Киев. Там се идентифицират видовете и траекторията на ракетите, които Русия изстрелва над Украйна.

Експертите установяват, че на една от ракетите Х-55 номерът е изтрит на няколко места. Те коментират, че липсват цифри само при този тип ракети, без да има ясно обяснение. Затова се предполага, че руските сили се опитват да избегнат идентификацията им.

Според данните от разследването става дума за ракети, които са били свалени над Киев и региона през януари, май и април 2023 г., както и за други Х-55, които в края на 2022 г. са поразили жилищен блок в Киев и къща в Киевска област.

Русия постоянно обстрелва Украйна, като за тази цел използва също ударни дронове "Шахед" и ракети "Калибър", Х-55 и "Кинжал".

Откакто Москва се оттегли от "зърнената сделка", руската армия редовно нанася удари по пристанищната инфраструктура в Южна Украйна и ги нарича "ответни удари" за бомбардировката на Кримския мост. "След два или три месеца може да не ни останат пристанища", каза Наталия Гуменюк - говорител на оперативното командване "Юг".

Ракетите Х-55 са разработени през 70-те години на миналия век и са въведени от съветската армия в началото на 80-те. Те се изстрелват от стратегически бомбардировачи и могат да носят ядрено оръжие.

След разпадането на СССР Украйна разполага с третия по големина ядрен потенциал в света. Тя обаче се съгласява да се откаже от тези оръжия срещу гаранции за сигурност от най-големите ядрени сили в света - Русия, САЩ и Великобритания. Това става през 1994 г. с подписването на Будапещенския меморандум.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG