Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Слабото място". Как Кремъл праща насила избиратели до урните


Русия избира президент на 15-17 март. Няма съмнение, че името на избрания отново ще е Владимир Путин, а и нито един опозиционен кандидат не беше допуснат за участие.
Русия избира президент на 15-17 март. Няма съмнение, че името на избрания отново ще е Владимир Путин, а и нито един опозиционен кандидат не беше допуснат за участие.

Откакто Владимир Путин управлява Русия, не е имало честни избори. Вече няма и опозиционни кандидати. Едно нещо властта още не може да контролира напълно - избирателната активност. Какъв е планът на Кремъл да прати избиратели до урните насила за президенския вот сега?

Преди седмица работниците в Астраханския завод за преработка на природен газ в Южна Русия получават от своите ръководители листовки с указания как да гласуват на президентските избори в Русия, съобщават руски медии и канали в Telegram.

Вотът за президент на Руската федерация ще се проведе от 15 до 17 март. Несъмненият фаворит е Владимир Путин, а и опозиционни кандидати изобщо не бяха допуснати до участие. Това не пречи 5000 работници в завода да бъдат инструктирани какво трябва да направят, за да докажат, че са изпълнили дълга си към държавата - да пуснат бюлетина.

Инструкциите гласят, че всеки от служителите в Астраханския завод ще получи текстово съобщение с линк в него. Линкът трябва да бъде отворен, когато човекът се намира вече в избирателната секция, за да даде гласа си. По данните за географското местоположение на телефона ръководството на завода ще засече, че работниците са се включили в изборите. Ако някой не получи SMS, ще трябва да сканира QR код. Такъв ще получи от "лице" в избирателната секция.

Оказва се, че това е част от специална програма за контрол на изборния процес, разказва Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Какво е GEO-SMS

На 7 март независимата група за наблюдение на изборите "Глас" (Golos), която е забранена в Русия, съобщи, че управляващата партия "Единна Русия" е създала проект, наречен GEO-SMS. Целта му е да "контролира избирателната активност на избирателите от държавния сектор". Това са например медицински работници, учители, служители в държавни предприятия.

Софтуер за геолокация с цел повишаване на избирателната активност е нововъведение

Използването на софтуер за геолокация с цел повишаване на избирателната активност е нововъведение за предстоящия президентски вот, на които дългогодишният президент Владимир Путин трябва да получи пети мандат. Програмата заема важно място в изтекъл документ, който беше публикуван в Telegram миналия месец от опозиционния политик Олга Сиделникова, бивш административен ръководител на Ломоносовския район в Москва. Сега Сиделникова живее в чужбина.

Документът представлява представяне на предизборната стратегия на Кремъл за Удмуртия - централен руски регион с население от близо 1,5 млн. души. Сиделникова отказва да каже как се е сдобила с него, но добавя, че притежава оригинала и не се съмнява в неговата автентичност.

Комплектът от 38 страници с презентационни слайдове разкрива "какво представляват "изборите" в Русия", пише Сиделникова. По думите ѝ подобна информаця идва от цялата страна, а докладът от завода в Астрахан също показва, че "историята несъмнено ще бъде същата и в другите региони".

Сергей Антонов, политически консултант от Удмуртия, който сега живее в чужбина, заяви, че е сигурен, че изтичането на Сиделникова е "истински документ и че във всички региони на Русия са издадени аналози".

"В петък [15 март], преди 14:00 ч., всички служители от държавния сектор трябва да изпратят на сървъра съобщение с включена геолокация", каза Антонов, който сега живее в чужбина. "Това е нова технология. С всеки следващ избор системата се усъвършенства."

Слабото място на Кремъл

Откакто Владимир Путин е на власт в Русия, никога не са били провеждани чести избори, твърдят наблюдатели и критици на режима в Москва, тъй като Кремъл контролира полицията, съдилищата, избирателните комисии, държавните медии, местните власти. Но настоящият избор, който се провежда в началото на третата година от руската инвазия в Украйна и на фона на репресиите срещу инакомислието и опозицията, се смята за най-слабо конкурентния национален вот от почти 25 години в Русия.

Кремъл възнамерява да осигури 80-85% от гласовете за Путин

Според съобщения в медиите и изказвания на официални лица, Кремъл възнамерява да осигури 80-85% подкрепа за Путин при избирателна активност от поне 70%. Анализатори твърдят, че Путин и неговата администрация искат да използват изборите, за да повишат легитимността си чрез демонстрация на масова народна подкрепа - и за самия президент, и за войната му срещу Украйна и все по-острата конфронтация със Запада.

Осигуряването на висока избирателна активност винаги е било "слабо място" за правителството, казва Сиделникова.

Премахването на независимите наблюдатели, разширяването на онлайн гласуването, контролът върху избирателните комисии на всички нива не са достатъчни. "Кремъл още има нужда хората да се явят на избори", казва още тя пред Свободна Европа. "А контролирането на избирателната активност не е лесно. Това е, грубо казано, слабото им място."

Когато успее да контролира и активността, Кремъл може да произведе какъвто си иска резултат.

Според Сиделникова кампанията на режима на Путин за организация на президентския вот е започната още преди година, а документът, с който тя се е сдобила, е още от миналото лято. Обикновето в района на Удмуртия избирателната активност е около 55%, а на властта ѝ трябва ръст до 80%.

В допълнение към софтуера за геолокация, документът призовава за "мобилизация" на избирателите чрез офисите на партията "Единна Русия" и усилията на общинските администрации.

Антонов казва, че "Единна Русия" възнамерява да "повиши избирателната активност на базово ниво с помощта на административни ресурси - мобилизиране на работници, провеждане на състезания и патриотични мероприятия".

Той обаче добави, че партията често е затруднена в изпълнението на подобни планове поради общата липса на ентусиазъм.

Акция "Чистка"

Изтеклият документ също така подробно описва усилията на Кремъл за "контрол на общественото мнение", включително разширените усилия в социалните медии. В документа се казва, че кампанията на Путин ще следи постоянно чатовете и дискусионните групи в социалните медии с цел да контролира негативната информация и да дискредитира опозиционните инициативи.

Целта ѝ е да идентифицира и "бързо да премахне" всички "опозиционни агитационно-пропагандни материали" от интернет

В плана са включени точки като "противодействие на всички възникнали протестни действия", "създаване и разпространение на контрасъдържание", както и "подготовка и разпространение на фалшификати, четива, разследващи филми и т.н.". Той включва и акция "Чистка" - целта ѝ е да идентифицира и "бързо да премахне" всички "опозиционни агитационно-пропагандни материали" от интернет.

Правителството също така създава "териториални организации за обществено самоуправление" (ТОС), съставени от приятелски настроени към правителството активисти, сред които набира "независими" наблюдатели на изборите.

Те са "псевдообществени псевдонаблюдатели", казва Антонов. По думите му функцията им е "винаги ще казват, че не е имало изборни нарушения" и са строго инструктирани какво да говорят.

"Изборите в Путинова Русия са доведени до логическото си съвършенство", добави той, "и ще се проведат по модела на Съветския съюз - без избор, с един-единствен кандидат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG