Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се готви за офанзива в източна Украйна


Kомандващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски.
Kомандващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски.

Руските войски се прегрупират след месец на масирани атаки в посока Купянск и Лиманск, за да възобновят настъплението. Това каза командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски, който посети източната част на фронта.

Британското военно разузнаване също смята, че Русия ще “увеличи интензивността на настъплението” в този район.

Това се случва на фона на украински пробив на фронта в Работино в южно направление към Мелитипол и нощен десант в Крим.

"След месец на ожесточени боеве и значителни загуби в Купянския и Лиманския сектор врагът прегрупира силите и средствата си, като същевременно прехвърля новосформирани бригади и дивизии от територията на Руската федерация", каза Сирски.

В средата на лятото Русия започна голяма офанзива край Купянск, вероятно в опит да изземе инициативата от украинските сили или да изтегли част от резервите им от южното направление. Въпреки това руските сили не успяват да осъществят значителен напредък.

"В същото време противникът продължава да води мощен огън от артилерия и минохвъргачки и активно използва авиацията. При тези обстоятелства трябва незабавно да предприемем всички мерки за укрепване на отбраната в застрашените райони и да напреднем там, където е възможно", добави командирът.

“Съществува реална възможност Русия да увеличи интензивността на настъплението си по оста Купянск-Лиман през следващите два месеца, вероятно с цел да напредне на запад до река Оскил и да създаде буферна зона около Луганска област”, се казва в сводката на британското военно разузнаване в събота.

"Тъй като Украйна продължава постепенно да печели позиции в южната част на страната, доктрината на Русия предполага, че тя ще се опита да си върне инициативата, като се върне към настъпление на оперативно ниво", пише в сводката. Купянск-Лиман е един от потенциалните райони за това, смятат британците.

В бюлетина на Генералният щаб на украинските войски в петък беше съобщено за продължаването на настъпателната операция в южното мелитополско направление.

Американският институт за изследване на войната, който следи ситуацията на фронта, съобщи, че украинските сили са се приближили до втората линия на руската ешелонирана отбрана край Работино.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG