Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Индивидуални спортисти". Защо олимпийци от Русия и Беларус няма да участват в откриването на Париж 2024


Протест в Лозана срещу участието на спортисти от Русия и Беларус в Олимпийските игри в Париж, 25 март 2023 г.
Протест в Лозана срещу участието на спортисти от Русия и Беларус в Олимпийските игри в Париж, 25 март 2023 г.

Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати в церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж през лятото на тази година, реши Международният олимпийски комитет (МОК).

Решението идва на фона на продължаващата трета година непредизвикана и9нвазия на Русия в Украйна, в чието начало участваха и войски от Беларус. Като част от западните санкции срещу двете атакуващи страни, техни спортисти бяха извадени от редица международни надпревари.

В края на 2023 г. МОК позволи на спортисти от Русия и Беларус все пак да участват в Олимпийските игри в Париж, но под неутрален флаг. Те няма да имат право да участват в отбори, да развяват национални си знамена и не трябва подкрепят публично войната срещу Украйна.

Игрите ще се проведат от 26 юли до 11 август. По време на церемонията по откриването в края на юли лодки, представляващи всяка национална делегация, ще плават по река Сена. За първи път церемонията ще се проведе извън олимпийски стадион.

Неутралните олимпийци "няма да участват в парада на делегациите по време на церемонията по откриването, тъй като те са индивидуални спортисти", реши МОК. Комитетът все пак добави, че "ще им бъде осигурена възможност да съпреживеят събитието".

МОК очаква 36 руски и 22 беларуски спортисти да се класират за Олимпийските игри в Париж. Тези от тях, които "активно подкрепят войната" в Украйна или са сключили договор с военните или със службите за сигурност, обаче няма да бъдат допуснати да се състезават.

Олимпийският комитет ще реши "на по-късен етап" дали да позволи на неутрални спортисти да участват поне в церемонията по закриването на Игрите.

Допускането на олимпийци от Русия и Беларус предизвика серия от протести, но в крайна сметка МОК прецени, че спортистите не трябва да "плащат" за действията на политиците. Затова те получиха разрешение да се състезават под неутрален флаг.

Междувременно в събота френският президент Еманюел Макрон каза пред украинска телевизия, че ще предложи на руския си колега Владимир Путин да бъдат спрени бойните действия по време на Олимпиадата.

След преизбирането си на президентския пост в неделя Путин коментира, че не е запознат с предложението на Макрон, но Москва е готова да го разгледа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG