Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Украйна са били близо до сделка за търговското корабоплаване в Черно море, твърди Ройтерс


Военнослужещ от бреговата охрана на Украйна наблюдава от патрулна лодка, докато товарен кораб плава в Черно море, 7 февруари 2024 г.
Военнослужещ от бреговата охрана на Украйна наблюдава от патрулна лодка, докато товарен кораб плава в Черно море, 7 февруари 2024 г.

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по сделка за осигуряване на безопасно корабоплаване в Черно море и са били постигнали споразумение по текст, но Украйна внезапно се е оттеглила. Това съобщи Ройтерс, като се позова на четири свои източника, запознати с преговорите. Агенцията също така е получила достъп до копие на текста на готвеното споразумение.

Това е първият път, в който се появява информация за водени такива преговори. Тя идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години пълномащабна руска война срещу Украйна, която ограничи корабоплаването в Черно море.

Сега източниците на Ройтерс съобщават, че Русия и Украйна са водели преговори с цел да намерят решение, с което да се осигури безопасността на търговското корабоплаване в Черно море.

Разговорите са били с посредничеството на Турция, която е била насърчена от Организацията на обединените нации (ООН).

През март страните са успели да постигнат споразумение и макар че Украйна не е искала да го подпише официално, тя е дала съгласие турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обяви сделката на 30 март, твърдят източниците на Ройтерс. Тя е предвиждала гаранции за търговски кораби, че няма да бъде нападани при плаването си в Черно море.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката се провали", казва един от източниците. Още трима души са потвърдили тази версия на събитията пред агенцията. Остава обаче неясно защо Украйна се е оттеглила от сделката.

Пред Ройтерс Русия, Украйна и Турция са отказали коментар.

Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитват от месеци да договорят по-свободно търговско корабоплаване в Черно море. То представлява ключов маршрут за износа на пшеница, торове и петрол на световните пазари както за Русия, така и за Украйна.

През юли 2022 г. Киев и Москва постигнаха т.нар. "зърнена сделка", която позволяваше безопасен коридор за износа на зърно в Черно море. Русия обаче се оттегли от споразумението през лятото на 2023.

Последно през февруари тази година украинският президент Володимир Зеленски каза, че без нова американска военна помощ Украйна няма да бъде в състояние да защитава коридора за корабоплаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG