Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не очакваме големи пробиви". САЩ са уверени, че Украйна ще отблъсне всяка нова руска офанзива


Пожарникари работят на мястото на руския ракетен удар в Харков на 10 май 2024 г.
Пожарникари работят на мястото на руския ракетен удар в Харков на 10 май 2024 г.

Вашингтон очаква Русия да засили новата си офанзива в Украйна, но изразява увереност в Киев и се съмнява, че Москва ще постигне големи териториални придобивки.

"Възможно е през следващите седмици Русия да постигне напредък, но не очакваме големи пробиви, а с времето притокът на американска помощ ще позволи на Украйна да устои на тези атаки през 2024 г.", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в петък пред репортери във Вашингтон.

Думите му идват часове след като руските войски се опитаха да открият нов фронт, пробивайки украинските линии в Харковска област. Киев твърди, че е отблъснал атаката, въпреки че боевете продължават.

По-рано Белият дом каза, че Съединените щати подготвят пакет от военна помощ за Украйна в размер на 400 млн. долара. Страната се връща към редовен темп на доставка на оръжие за Киев, след като приеха законопроект, който включва помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че нападението на Русия в петък не е изненадало украинските войски.

"Украйна ги посрещна там с войски - бригади и артилерия", каза Зеленски. По думите му Москва може да изпрати още сили в подкрепа на опита си за настъпление, който според военни източници има за цел да създаде "буферна зона", за да попречи на украинските сили да обстрелват руска територия.

Североизточната украинска област Харков граничи с Русия, като покрайнините на едноименната столица са само на 25 км от границата.

За укрепване на отбранителната линия са изпратени резервни части, а украинските сили продължават да удържат настъплението на противника, съобщи министерството на отбраната на Украйна. То добави, че все още се водят сблъсъци с различна интензивност.

По-рано губернаторът на Харковска област Олег Синехубов съобщи, че град Вовчанск, разположен на около 70 км североизточно от Харков и само на 4 км от руската граница, е бил подложен на силен руски обстрел.

С население от 1,4 млн. души (преди войната) Харков е вторият по големина град в Украйна и един от най-важните икономически и промишлени центрове. Той беше и е една от първоначалните цели на руската инвазия, като през пролетта на 2022 г. преживя тежки боеве.

Успешната украинска контраофанзива през септември 2022 г. освободи по-голямата част от Харковска област, отхвърляйки руските сили и позволявайки завръщането на голяма част от населението на града.

Но руските артилерийски, безпилотни и ракетни удари по региона и столицата му се засилиха масирано през последните няколко месеца, тъй като недостигът на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана на украинските сили ставаше все по-остър. Причината беше, че необходимият пакет от военна помощ на САЩ се задържаше поради политически препирни в Камарата на представителите.

Много цивилни граждани бяха убити, а инфраструктурата в региона е сериозно повредена. Ден преди руските атаки в петък 21 населени места са били поразени от руски удари, съобщават властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG