Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски пилот е опитал да свали британски самолет над Черно море преди година, съобщи Би Би Си


 Изтребител Су-27. Снимката е илюстративна.
Изтребител Су-27. Снимката е илюстративна.

Руски военен пилот умишлено е изстрелял ракети срещу самолет на британските военновъздушни сили в международното въздушно пространство над Черно море миналата година. Това съобщи Би Би Си в четвъртък.

Инцидентът се случи през септември 2022 г. Тогава Русия го определи като причинен от "техническа неизправност".

Сега обаче Би Би Си съобщи, че прихванатите комуникации предполагат, че пилотът на руски изтребител Су-27 е стрелял по невъоръжения британски самолет, след като е получил двусмислена команда от руска наземна станция. Според прихванатите комуникации вторият му пилот се е опитал да го спре. Британският самолет за наблюдение Rivet Joint има сензори за прихващане на комуникации и неговият екипаж е можел да чуе разговорите в руския изтребител.

Когато се случи инцидентът през септември миналата година, британските власти го определиха като маловажен. Тогава министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред британския парламент, че руски самолет е "изпуснал ракета в близост до" британски самолет и че той е поискал обяснение от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Уолъс каза, че Русия е отговорила, че "това е техническа неизправност на изтребителя Су-27".

"Не смятаме, че този инцидент представлява умишлена ескалация от страна на руснаците и нашият анализ също сочи, че той се дължи на неизправност", каза Уолъс.

След като в четвъртък Би Би Си публикува новата инфомрация, британското министерство на отбраната каза, че Уолъс е информирал парламента на страната "в рамките на три седмици след настъпването на събитието, в интерес на прозрачността и безопасността".

"Този инцидент е ярко напомняне за потенциалните последици от варварската инвазия на Путин в Украйна", казаха от министерството.

Говорителят на министър-председателя Риши Сунак, Макс Блейн, каза, че премиерът е убеден, че Уолъс не е подвел законодателите с изявлението си, добавяйки, че „очевидно има ограничения за някои от оперативните подробности, които могат да бъдат публично достояние“ от съображения за сигурност.

Новата информация за инцидента идва на фона на повишено напрежение в Черно море. До него се стигна, след като Русия се отказа от т.нар. зърнена сделка, която позволяваше безопасното движение на товарни кораби от и до украински пристанища.

Впоследствие се стигна и до принудително спиране на цивилен товарен плавателен съд от страна на руски военен кораб, който стреля предупредително по него. Освен това Русия продължава да провежда и учения в Черно море, включително и в българската икономическа зона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG