Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма интерес да подновява зърнената сделка през Черно море


Жътва в Южна Русия, 18 юли 2023 г.
Жътва в Южна Русия, 18 юли 2023 г.

Русия няма интерес от удължаването на черноморската зърнена сделка, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руския министър на земеделието Дмитрий Патрушев.

Новината идва, след като през юли тази година Москва заяви, че прекратява участието си в сделката за износ на зърно през Черно море, която беше договорена с посредничеството на Турция и ООН. Сделката позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен морски коридор. Решението на Русия да спре тази възможност предизвика сериозно напрежение в региона.

През септември руският президент Владимир Путин заговори за евентуално подновяване на зърнената сделка при определени условия. Сега обаче Москва твърди, че няма интерес за това.

По думите на Патрушев оттеглянето на Москва от зърнената сделка е политическо решение. Министърът каза, че Русия ще продължи да изнася своята зърнена продукция, тъй като за нея има достатъчно купувачи.

„Нашите нива на износ на зърно, като се вземе предвид приключването на зърнената сделка, в никакъв случай не са намалели, дори леко са се увеличили“, каза Патрушев, цитиран от руската държавна медия РИА „Новости“ и Ройтерс.

Русия твърди, че се е отказала от сделката, защото чрез нея не е достигало зърно до най-бедните страни и защото Москва е срещала пречки пред собствения си износ на зърно и торове.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани след 24 февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия срещу Украйна.

Войната, а впоследствие и оттеглянето на Русия от постигнатата с преговори зърнена сделка, почти изцяло затвориха основните черноморски пътища за износ. Това принуди Киев да търси алтернативни сухопътни маршрути.

Вследствие от това големи количества зърно се озоваха в Централна Европа, което предизвика големи протести на местни земеделски производители, включително в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG