Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отговори с атаки по цивилни цели на украинските нападения с дронове


Останки от руска ракета "Град" в Херсонска област (илюстративна снимка).
Останки от руска ракета "Град" в Херсонска област (илюстративна снимка).

Един човек е бил убит, а трима са ранени при руски ракетни удари в Украйна в петък.

Новината идва на фона на съобщения на Русия за нови нападения с дронове на нейна територия, включително в близост до Москва и край руска атомна електроцентрала.

Регионалната военна администрация на южния украински град Херсон съобщава, че един човек е загинал при руски обстрел.

Трима са ранени при обстрел на частно предприятие с крилата ракета с далечен обсег на действие в ранните часове в петък в град Виница, при който бяха ранени трима души, написа губернаторът Серхий Борзов в Телеграм.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че е свалило втора ракета, изстреляна в рамките на нощната атака. Ракетата е била свалена над централната част на Кировоградска област.

По-рано кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили безпилотен самолет, който според него се е приближавал към града. Дронът е бил свален близо до Люберци, югоизточно от столицата.

Според държавната информационна агенция ТАСС полетите на трите големи московски летища Шереметиево, Домодедово и Внуково са били преустановени за кратко

През последните дни на московските летища многократно бяха нарушавани излитанията и кацанията заради риска от атаки с дронове.

Областният управител на Курска област Роман Старовойт съобщава и за удар с дрон в местния град Курчатов, където се намира атомната електроцентрала. Старовойт не споменава за щети по нея, нито дава подробности за сградите, които са станали обект на нападение.

По-рано губернаторът на западната Псковска област Михаил Ведерников съобщи, че руската противовъздушна отбрана е "неутрализирала неидентифициран обект" там.

Псковска област, на около 700 км северно от украинската граница, беше обект на голямо нападение с дрон по-рано тази седмица. В сряда безпилотни самолети удариха летище там, като повредиха четири военнотранспортни самолета Ил-76, според местни съобщения. Това е било част от нападение, насочено към шест руски региона.

В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна е разработила оръжие, което поразява цел на разстояние 700 км. Зеленски каза в канала си в Телеграм, че то е произведено от украинското Министерство на стратегическите индустрии, като не даде повече подробности.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в петък, че през последното денонощие по цялата фронтова линия са се случили повече от 25 бойни сблъсъка. В ежедневната си актуализация украинските военни съобщиха, че силите им "продължават да провеждат настъпателни операции в посока Мелитопол".

Откакто започна контраофанзивата си, Украйна си върна повече от дузина села, като все още не е успяла да пробие основните защитни съоръжения на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG