Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В локва или от кал, или от кръв". Руската прокуратура поиска още 20 години затвор за Навални


Руският опозиционер Алексей Навални
Руският опозиционер Алексей Навални

Прокуратурата в Русия поиска още 20 години затвор за опозиционния политик Алексей Навални по обвинения, включващи екстремизъм, предадоха световните агенции.

Навални вече излежава 11-годишна присъда за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване, измама и неуважение към съда. Той и неговите поддръжници настояват, че арестът и лишаването му от свобода през 2021 г. са били политически мотивирани.

През юни руският опозиционер беше изправен пред нов съдебен процес по обвинения в екстремизъм. Делото се занимава с организацията на Навални - Фонда за борба с корупцията, който беше обявен за "екстремистки" през 2021 г, а дейността му беше забранена.

"Обвиняват ме в подбуждане на омраза към представители на властта и специалните служби, съдии и членове на партия "Единна Русия". Не, не подбуждам към омраза. Просто помня, че човек има два крака: съвест и интелект", каза Навални в заключителната си реч пред съда в четвъртък.

"Ще продължавам да се боря срещу това безскрупулно зло, което нарича себе си "държавната власт на Руската федерация", добави той, цитиран от екипа си.

По-рано в Телеграм опозиционерът публикува изявление, в което остро критикува руското правителство, като написа, че Русия "се върти в локва или от кал, или от кръв, със счупени кости, с бедно население, което е ограбено, и [с] десетки хиляди от онези, които загинаха в най-глупавата и безсмислена война на 21-ви век".

Новият процес срещу Навални започна през юни в наказателната колония, в която е затворен - във Владимирска област на около 260 км източно от Москва. Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира адвокат, който казва, че окончателната присъда по делото ще бъде обявена на 4 август.

През 2020 г. Навални едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

След лекуване в германска болница Навални се завърна доброволно в Русия, където веднага беше арестуван и осъден на общо 11,5 години затвор по стари обвинения в мошеничество и неуважение на съда.

През юни 2022 г. той беше преместен от колония с общ режим в колония със строг режим. Опозиционерът и сътрудниците му смятат наказателното преследване за политическо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG