Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният наказателен съд поиска арест на руски командири. Кои са Сергей Кобилаш и Виктор Соколов


Командващият стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш (отляво) и командващият руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов
Командващият стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш (отляво) и командващият руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на двама висши руски командири. Причината е подозрение във военни престъпления в Украйна заради ударите срещу енергийната инфраструктура на страната, се казва в изявление от вторник.

Става въпрос за командващия стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов. В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия не признава заповедите на МНС и отказва да извърши арестите.

Новината идва на фона на вече двегодишната война, която Русия води срещу Украйна. През март миналата година МНС издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и комисаря по въпросите на децата Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца.

Съдът в Хага съобщи във вторник, че има основателни причини да се смята, че Кобилаш и Соколов са отговорни за "ракетните удари, извършени от ръководените от тях сили срещу украинската електрическа инфраструктура".

МНС каза и че нападенията срещу електрическата мрежа на Украйна са причинили щети на цивилното население. През 2022 и 2023 г. руските удари срещу Украйна оставиха голяма част от населението на страната без ток.

Прокурорите на съда искат ударите да бъдат определени не само като военни престъпления, но и като престъпления срещу човечеството, тъй като според тях те са били част от държавна политика на широкомащабни нападения срещу цивилното население.

"Всички войни имат правила. Тези правила важат за всички без изключение", каза прокурорът на МНС Карим Хан.

Досега Москва отрича да е извършила военни престъпления в Украйна и отхвърля и предишните заповеди на МНС за арест. Руски официални лица твърдят, че подобни заповеди нямат голямо реално въздействие, тъй като Москва не е член на съда.

Кои са генералите със заповед за арест

Сергей Кобилаш, който е от молдовски произход и е роден в украинската Одеса, командва флота от стратегически бомбардировачи ТУ-95 и ТУ-160.

Те често изстрелват ракети, използвани за обстрел на родния му град, пише Политико.

По време на предполагаемите престъпления, за които има издадена заповед за арест, Кобилаш е бил командир на т.нар. далечна авиация на руските военновъздушни сили. Украинското военно разузнаване твърди, че руските удари по гъсто населените райони в град Мариупол са били извършени под негово командване.

Според МНС Виктор Соколов е командвал Черноморския флот в периода, за който се отнасят обвиненията.

През септември Украйна съобщи, че го е убила, но оттогава според руските държавни информационни агенции той се е появявал публично няколко пъти.

През февруари 2024 г. някои проруски източници казаха, че Соколов е бил уволнен. Въпреки това той все още фигурира на уебсайта на Министерството на отбраната на Русия като действащ командир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG