Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мощни експлозии". Русия атакува Днипро в Деня на независимостта на Украйна


Пораженията след атаката в Днипро на 24 август 2023 г.
Пораженията след атаката в Днипро на 24 август 2023 г.

Най-малко 7 души са ранени след руски ракетен удар по украинския град Днипро, съобщи началникът на Днепропетровската регионална военна администрация Сергий Лисак.

Новата руска атака се е случила през нощта в сряда срещу четвъртък - 24 август, когато Украйна отбелязва своя национален празник, Деня на независимостта. По-рано украинските разузнавателни служби предупредиха за повишен риск от руски въздушни удари срещу Украйна на тази дата.

По думите на Сергий Лисак пострадалите хора в Днипро са с разкъсвания и наранявания от шрапнели. Шестима от тях са хоспитализирани и са в средно тежко състояние.

"Посред нощ - мощни експлозии в Днипро. Врагът обстреля града с ракети. Една от тях е свалена от защитниците от Източното авиационно командване, но има и попадения", написа регионалният военен началник в Телеграм.

Той добави, че са били засегнати над дузина обекти, сред които банка, бензиностанция, хотел, земеделско предприятие, мебелна фабрика, административна сграда и две жилищни сгради. Повредени са били също така 3 автобуса и няколко леки автомобила, има щети и по тролейбусната мрежа, водопроводи и газопроводи в града.

Новата руска атака по Днипро, който е разположен в Централна Украйна, идва, след като ден по-рано Русия атакува цели в Южна и Североизточна Украйна. По последна информация най-малко 4 души са били убити при нападенията.

Сутринта в сряда руските войски удариха град Ромни в Сумска област, като според местните власти руски дрон е поразил училище. Загинали са директорът на училището, заместник-директорът, секретарят и библиотекарят. Сградата на учебното заведение е напълно разрушена.

Също в сряда руската армия извърши атака срещу Одеска област с ирански дронове "Шахед". В резултат на нападението избухнаха пожари и пострадаха зърнохранилища.

Въпреки свидетелствата за това, Русия отрича да атакува целенасочено цивилни цели в Украйна. По данни на ООН към 13 август най-малко 9444 цивилни граждани на Украйна са загинали в резултат на пълномащабното руско нахлуване. От организацията обаче подчертават, че това са само жертвите, които могат да бъдат официално потвърдени, но реалният им брой е много по-голям.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG