Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът спря апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към "Пълдин Туринвест"


Международен панаир Пловдив
Международен панаир Пловдив

Апелативният съд в Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите на Пловдивския панаир от община Варна към частното дружество "Пълдин туринвест". Това съобщи Министерството на икономиката и индустрията във вторник.

Новината идва, след като държавата запорира акциите на 4 август. Община Варна притежава 29% от капитала на Панаира. Кметът на Варна Иван Портних и "Пълдин Туринвест" дружество бяха сключили сделка за прехвърляне на акциите към частното дружество.

То е съвместна собственост на община Пловдив и бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов. Ako "Пълдин туринвест" придобие акциите, ще стан на практика мажоритарен собственик на панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20% в лицето на община Пловдив. Така държавата няма да може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер взима еднолично.

Потвърждението на съда от вторник означава, че акциите няма да могат да бъдат прехвърлени до края на производството в Софийския градски съд.

"Съдът потвърди определението на Окръжен съд – Пловдив, който спря охранителното регистърно производство за вписване на увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест" АД чрез непаричната вноска на Община Варна - 16 314 400 поименни акции до приключване с влязло в сила съдебно решение на производството", пише в прессъобщението на министерството.

Ведомството заведе дело с два иска - за спиране на вписването на апорта на акциите, както и за допускане на обезпечение на предявен иск чрез запор на акциите.

Община Варна получи акциите от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. Тогава 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна.

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но до изтичането на срока за това не го направи.

По-късно от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" казаха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса, и поискаха оставката на Димитров. На 28 април прокуратурата съобщи, че ще проверява случая.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG