Връзки за достъпност

Извънредни новини

Садик Хан спечели в Лондон. Срив за консерваторите. Какво стана на местните избори в Англия


Кметът на Лондон Садик Хан беше преизбран за трети мандат
Кметът на Лондон Садик Хан беше преизбран за трети мандат

Садик Хан беше преизбран за трети мандат като кмет на Лондон. Представителят на Лейбъристката партия, който е първият мюсюлманин кмет на града, спечели 43,8% от гласовете като победи основната си конкурентка от Консервативната партия Сюзън Хол, която получи 32,7%.

Местните избори в Англия затвърдиха добрите резултати на Лейбъристката партия и доведоха до една от най-тежките загуби за консерваторите в последните 40 години. Лейбъристите, водени от лидера си Киър Стармър, са първа политическа сила в местните парламенти като спечелиха и 9 от 10-те надпревари за кметове на региони.

В същото време консерваторите загубиха близо половината от местата си в областните съвети спрямо предишните избори и дори останаха на трето място по брой на съветниците. Втори се наредиха Либералните демократи, а значително подобрение на резултата си отбелязаха и Зелените.

Медии и анализатори определяха местния вот като генерална репетиция за парламентарните избори в Обединеното кралство, които трябва да се проведат до края на януари 2025 г. От 14 години страната се управлява от правителства на Консервативната партия.

Трета поредна победа на Садик Хан

С победата си в Лондон Садик Кан се превърна в първия кмет, който след създаването на избираемата позиция в началото на века, печели трети мандат. Въпреки оспорваната кампания, в която основна тема бяха престъпността и климата, Хан успя да подобри резултат си спрямо предишния вот през 2021 г.

Британски и международни издания коментират, че победата на Хан го затвърждава като една от най-ключовите фигури в Лейбъристката партия и дори като неин потенциален бъдещ лидер.

„Бяха тежки месеци. Изправихме се в кампания, която беше водена от негативността“, каза Хан и похвали своят екип, който е отговорил на „всяването на страх с факти, на омразата с надежда, на опитите за разединение с обединение“.

На изборите в Лондон гласуваха 40,5% от регистрираните за гласуването 6,1 млн. души. Хан получи гласовете на 1,08 млн. души, а Сюзън Хол – 812 хил. гласа.

Победа на Хан в Лондон беше определена от Лиър Стармър като „последната спирка по пътя към парламентарните избори“.

Победи за Лейбъристите в Централна и Северна Англия

Лейбъристката партия спечели 1140 места в общинските съвети в страната и ще има контрол над общо 50 местни парламента. Заедно с това за партията са гласували 34% от всички, които са отишли до урните по време на изборите.

Би Би Си отбелязва, че най-значими на фона на очакванията са победите в Североизточна Англия, но най-вече в района на Дарби и Нотингам в Ийст Мидландс, както и Уест Мидландс, където се намират Бирмингам, Ковънтри и Улвърхамптън.

Макар че дойде с разлика от само около 1500 гласа, победата в Уест Мидландс беше определена от Киър Стармър като „феноменален резултат“ за Лейбъристите. Сблъсъците в централните региони на Англия се смятат за ключови, защото победите в тях имат значение за резултатите на парламентарните избори.

Би Би Си коментира, че въпреки добрите резултати на лейбъристите, те не дават пълна картина за цялото Обединено кралство, тъй като в останалите му части – Шотландия, Северна Ирландия и Уелс почти не се проведоха гласувания.

Тежки дни за Сунак и възход Зелените и Либералните демократи

Британската преса се обединява в оценката си, че най-големият губещ на изборите е Консервативната партия. Тя губи 473 от 989-те си съветници на предишния местен вот, както и контрола над 6 от общинските съвети, които досега държеше.

Нещо повече. Макар че печели 25% от общия брой гласове, консерваторите остават трети по брой съветници в Англия, след като бяха задминати от Либералните демократи.

„Това е едно от най-лошите, ако не и най-лошото представяне на консерваторите в битката за местното управление в последните 40 години“, каза политологът сър Джон Къртис пред Би Би Си.

Медиите в страната обръщат внимание на факта, че лейбъристите печелят дори в избирателния район на премиера Риши Сунак в Ричмънд. Очаква се този факт да бъде използван в предстоящата кампания за парламентарните избори.

Сунак определи изборните резултати като „разочароващи“, но подчерта, че избирателите „ще останат с нас“ за парламентарните избори. Той говори за необходимостта правителството му да продължи да изпълнява плана си и че управляващите са фокусирани „в задачите пред нас“.

Въпреки лошия резултат и заявената готовност за нова промяна на лидерството в Консервативната партия, голяма част от членовете ѝ застават зад Сунак и не виждат причина за неговото отстраняване от премиерския пост.

На фона на загубите на консерваторите, Зелените и Либералните демократи се радват на значително подобрение на резултатите си. Зелените получават рекорден брой места в общинските съвети в историята си.

Би Би Си коментира, че партията значително подобрява резултатите си в райони с по-голяма концентрация на студенти и на мюсюлманско население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG