Връзки за достъпност

Извънредни новини

Реформи, климат, растеж. Чарлз Трети очерта приоритетите на правителството


Британският крал Чарлз Трети с кралица Камила.
Британският крал Чарлз Трети с кралица Камила.

Във вторник британският крал Чарлз Трети произнесе първата си реч при откриването на парламентарната година.

Той очерта законодателните планове на правителството, които ще бъдат гласувани в парламента през следващите месеци, съобщи Би Би Си.

Следващата сесия на парламента вероятно ще бъде последната преди изборите, които трябва да се проведат до януари 2025 г.

Предвижда се депутатите да разгледат пакет от сериозни политически мерки, както и промени в Наказателния кодекс, налагащи по-сурови наказания за тежки криминални престъпления.

Чарлз посочи като като дългосрочни предизвикателства към Обединеното кралства пандемията и нахлуването на Русия в Украйна.

Чарлз Трети, който е служил във флота и военновъздушните сили, каза, че правителството ще инвестира във военните сили на Обединеното кралство.

"Моите министри ще работят в тясно сътрудничество с международните партньори, за да подкрепят Украйна, да укрепят НАТО и да се справят с най-неотложните предизвикателства пред сигурността", каза той.

Чарлз уточни, че има предвид последиците от терористични актове срещу народа на Израел, улесняване на хуманитарната помощ в Газа и подкрепа на каузата за мир и стабилност в Близкия изток.

В края на речта си кралят обещава правителството да продължи действията си за справяне с изменението на климата и загубата на биоразнообразие.

"Моето правителство във всяко отношение ще се стреми да взема дългосрочни решения в интерес на бъдещите поколения", каза кралят.

Депутатите ще разглеждат и пакет от законодателни планове, които включват по-строги наказания за тежки криминални престъпления и повече правомощия на полицията като влизането в сгради без заповед за конфискуване на крадени вещи.

Правителството също така каза, че ще продължи с реформите на жилищния пазар, като забрани изселването на наематели без вина и ще промени системата, определена от един министър като "феодална", която принуждава собствениците на някои имоти да плащат наем на собственика.

Очаква се да бъде обсъден и законопроектът за медиите, публикуван по-рано тази година. В него се премахва правилото, което задължава медийните компании да плащат съдебните сметки на хората, които ги съдят дори ако те спечелят.

Преди месец премиерът Руши Сунак каза, че обмисля мерки за поетапна забрана на продажбата на тютюн.

Би Би Си отбелязва, че лидерът на Консервативната партия Сунак е изправен пред трудна борба, защото към момента проучванията дават преднина на Либералната партия във Великобритания с 20 процентни пункта.

Тази година тронната реч беше първата произнасяна от крал, а не от кралица от 72 години насам. Това е и първото тронно слово на Чарлз Трети като монарх. Той наследи престола миналата есен след смъртта на майка си Елизабет Втора, но официалната церемония по коронацията му беше тази пролет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG