Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Зрелищно представяне". Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат


Българката Нургюл Салимова след победата на полуфинала на Световната купа по шахмат за жени, Баку, 17 август 2023
Българката Нургюл Салимова след победата на полуфинала на Световната купа по шахмат за жени, Баку, 17 август 2023

Българската шахматистка Нургюл Салимова ще играе на финала на Световната купа за жени в Баку.

Световната федерация по шахмат (FIDE) определи представянето на Салимова като "зрелищно", след като в четвъртък българката победи украинката Анна Музичук с 1,5:0,5 във втория тайбрек мач на полуфинала.

Общият резултат от мачовете между двете е 3,5:2,5 точки за българката. В тайбрека по бърз шах тя се наложи с 2,5:1,5 точки над съперничката си, след като в предишните два дни състезателките направиха ремита в партиите по класически шахмат.

На финала Нургюл Салимова ще играе срещу Александра Горячкина. Той ще се проведе от 19 до 21 август. Рускинята достигна до финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но тогава загуби от китайката Цзю Вънцзюн.

Нургюл Салимова е родом от търговищкото село Крепча и играе шах от 4-годишна.

През 2011 г. става европейска шампионка при момичетата до 8 години, а през 2015 г. печели световната титла при момичетата до 12 години.

През 2019 г. Салимова печели гросмайсторската титла по шах на европейското индивидуално първенство за жени в Анталия.

Тя поставя рекорд за най-млада носителка на Държавната титла по шахмат за жени, която завоюва едва на 13 години и 9 месеца. През годините е печелила държавните шампионати във всички възрастови групи – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG