Връзки за достъпност

Извънредни новини

И в България. Заобикалянето на санкциите на ЕС ще се наказва с до 5 години затвор


Табела с лицето на руския президент Владимир Путин зад знак "забранено". Снимката е илюстративна.
Табела с лицето на руския президент Владимир Путин зад знак "забранено". Снимката е илюстративна.

Европейският парламент одобри във вторник законопроект, който предвижда нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва с до 5 години затвор.

Текстовете предвиждат нарушенията да се възприемат като престъпление във всяка от страните в ЕС.

Новината идва, след като в края на миналата година анализ на неправителствени организации показа, че Кремъл е получил допълнителни 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна, благодарение на най-голямата руска частна петролна компания "Лукойл" и изключението от европейските санкции срещу Москва в България. Става дума за дерогацията от забраната за внос на руски петрол, дадена от ЕС на София през 2022 г.

В момента само 12 държави имат в наказателното си право престъпление, свързано със санкциите, като България не е между тях. Това позволява на санкционираните да заобикалят мерките.

"Какъв е смисълът да имаш санкции, като нямаш с какво да ги прилагаш?", попита риторично докладчикът на европарламента София Ин 'T Велт от Нидерландия. Тя добави, че някои държави като Кипър са много назад в запорирането на яхти и сметки на санкционирани руски олигарси, чиито деца продължават да учат в елитни европейски училища.

Законопроектът, който беше приет от ЕП сега, подлежи на допълнително одобрение от Съвета на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Държавите ще имат срок от 1 година, за да въведат промените в законодателството си.

Санкциите на ЕС засягат запор на имущество, включително криптовалути, забрани за пътуване, оръжейно ембарго и ограничения за бизнеса. Занапред за нарушения ще бъдат приемани незамразяването на средства, неспазването на забрани за пътуване или оръжейно ембарго, прехвърлянето на средства към лица, подложени на санкции, или правене на бизнес с държавни субекти на държави под санкции. Предоставянето на финансови услуги или правни съвети в нарушение на санкциите също ще бъде наказуемо престъпление.

За заобикаляне на санкциите ще бъде възприемано укриването или прехвърлянето на средства, подлежащи на запор, укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на необходимата информация. При нарушения от страна на дружества съдиите ще могат да налагат възпиращи глоби, а при неумишлено неспазване на правилата за търговия с оръжие или изделия с двойна употреба ще бъдат постановявани наказания за проява на сериозна небрежност.

ЕС въведе над 40 кръга от санкции срещу трети страни по силата на общата външна политика и политика на сигурност, последно срещу Русия заради нападението над Украйна. Европейската комисия установява, че непоследователното прилагане на санкциите на ЕС е подкопало тяхната ефикасност, се допълва в съобщението на ЕП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG