Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов остава временен главен прокурор. Съдът окончателно утвърди избора му


Borislav Sarafov
Borislav Sarafov

Временният главен прокурор Борислав Сарафов със сигурност ще остане на поста, докато бъде избран титулярен ръководител на държавното обвинение.

Това стана ясно в сряда, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отказа да разгледа единствената жалба срещу избор на Сарафов. Тя беше подадена от правосъдния министър Атанас Славов.

Сарафов беше временно назначен за главен прокурор с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 16 юни. Това стана само ден след обявяването на президентския указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

Славов обжалва този избор с мотива, че според решение на Конституционния съд (КС) председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор има особен статут и изборът на временно изпълняващи длъжността им не може да става по правилата за останалите административни ръководители в съдебната система.

Мнозинството в Прокурорската колегия реши, че тя е компетентна и в този случай и произведе избора преди Пленумът на ВСС да е имал възможност да го обсъди.

Освен това правосъдният министър посочи в жалбата си, че преди назначението на Сарафов не са били спазени правилата за свикване на заседание на Прокурорската колегия, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, а и не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избрания.

На 22 юни, близо седмица след избора на Сарафов, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди темата, но отказа да вземе някакво решение, тъй като мнозинството от членовете му приеха, че произведеният избор в Прокурорската колегия ги поставя пред свършен факт.

След това тричленен състав на ВАС отказа да разгледа жалбата на Славов, приeмaйки, че той няма правен интерес да атакува избора на Сарафов. Това сега окончателно е потвърдено от втората инстанция.

“Тълкуването на нормативната уредба налага извод, че министърът на правосъдието не е активно легитимиран да прави предложение кой от заместниците на главния прокурор да бъде определен за изпълняващ функциите на същия. Това правомощие законодателят е предоставил изцяло на съответната колегия на ВСС“, мотивира се петчленният състав на ВАС.

Така Сарафов ще остане на поста до избора на нов главен прокурор. ВСС вече откри процедура за този избор, но след това я спря за неопределено време заради делото в Конституционния съд, образувано по жалба на Гешев. Той атакува законовите промени, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG