Връзки за достъпност

Извънредни новини

КС ще разгледа жалбата на Гешев. Това е пречка пред избора на нов главен прокурор, смята Славов 


Иван Гешев
Иван Гешев

Конституционният съд (КС) допусна до разглеждане във вторник жалбата на уволнения главен прокурор Иван Гешев срещу законовите промени, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста.

Промените в НПК и ЗСВ бяха окончателно приети в края на май от парламента с гласовете на ГЕРБ, “Продължаваме промяната-Демократична България”, ДПС и “Има такъв народ”.

Впоследствие Гешев беше освободен по новите правила, които предвиждат, че за уволнението на главния прокурор са нужни поне 13 гласа от 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), вместо досегашните минимум 17 гласа.

Миналата седмица Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор, приемайки, че не може да ревизира временното назначение на поста на Борислав Сарафов, извършено от Прокурорската колегия.

“Решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество на питането на Иван Гешев за мен е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор на нов главен прокурор. На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата”, коментира във вторник правосъдният министър Атанас Славов.

Самият Гешев публикува в страницата си във Фейсбук коментар, според който допуснатата за разглеждане в КС жалба потвърждава, че “рекордно бързото” му уволнение е целяло да изпревари произнасянето на конституционалистите по казуса.

“Ако някой не беше разбрал това досега, то днес цяла България видя истината. Истината е, че, ако процедурата не беше приключила, тоест ако се спазваха конституцията, законите и правилата на самия Висш съдебен съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд”, написа още Гешев.

Ако КС обяви правилата, по които беше освободен Гешев, за противоконституционни, парламентът ще трябва да се съобрази с конституционалистите и да ги преработи. Това обаче няма да означава, че Гешев ще бъде възстановен на предишния си пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG