Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС единодушно спря процедурата за нов главен прокурор заради делото в КС по жалба на Гешев


Пленумът на Висшия съдебен съвет
Пленумът на Висшия съдебен съвет

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Повод за спирането стана делото в Конституционния съд (КС), образувано по жалбата на уволнения главен прокурор Иван Гешев срещу законовите промени, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста.

Решението на съдебните кадровици дойде на фона на подготвяната в парламента обща политическа декларация с призив за спиране на процедурата за нов главен прокурор, инициирана от ГЕРБ, “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС.

Освен конституционното дело по жалба на Гешев, в нея се посочва, че назначаването на негов титулярен наследник трябва да се отложи и до приемане на конституционните промени, за които преговарят трите формации.

Оспорените от бившия главен прокурор законови промени бяха окончателно приети в края на май от парламента с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ” (ИТН). Впоследствие Гешев беше освободен по новите правила, които предвиждат, че за уволнението на главния прокурор са нужни поне 13 гласа от 25-членния Пленум на ВСС, вместо досегашните минимум 17 гласа.

След това Прокурорската колегия на съвета назначи досегашния заместник на Гешев Борислав Сарафов за временен главен прокурор. Няколко дни по-късно Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор, приемайки, че не може да ревизира временното назначение на поста на Сарафов, което пък беше атакувано пред съда от правосъдния министър Атанас Славов.

В четвъртък всички присъстващи членове на съвета бяха на мнението, че образуваното конституционно дело налага спиране на процедурата за нов главен прокурор до произнасяне на конституционните съдии.

По време на заседанието Славов, който го председателства без право на глас, припомни, че в парламента има и ясно изразено мнозинство, планиращо конституционни промени, включително свързани със структурата на ВСС.

"Предвид тези намерения за конституционна реформа, които значително ще променят функционирането на съдебната власт и този процес ще се развие в следващите 4 до 6 месеца, не изглежда достатъчно обосновано да продължи процедурата за главен прокурор“, каза правосъдният министър.

Атанаска Дишева пък изрази мнение, че настоящият състав на ВСС не би трябвало да избира следващия главен прокурор, тъй като е с изтекъл мандат от миналата есен и подобен избор не би бил легитимен, макар и да бъде законен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG