Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат спиране на процедурата по избор на нов главен прокурор


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Никола Минчев от "Продължаваме промяната" в парламента

Депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС са внесли в парламента в петък проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

Новината идва, след като Висшият съдебен съветоткри процедура за избор на наследник на бившия главен прокурор Иван Гешев на 22 юни, след като по-рано гласува предсрочното му отстраняване от поста.

В проекта на декларация се иска изборът на нов главен прокурор да се случи след окончателното признасяне на Конституционния съд (КС) по жалба на бившия главен прокурор, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.

Жалбата на Гешев до КС е срещу законовите промени, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста. Гешев беше отстранен именно по новите правила и ако КС ги обяви за противоконституционни, парламентът ще трябва да се съобрази с конституционалистите и да ги преработи.

КС ще разгледа и друго питане, което Гешев внесе, а именно дали съдебен съвет с изтекъл мандат може да провежда избор на нов или освобождаване на действащ главен прокурор.

Под текста на проекта на декларация са се подписали Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; Никола Минчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС.

"Заради големия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор, народните представители в 49-тото Народно събрание, считат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор", пишат депутатите.

Пред медиите Деница Сачева каза, че декларацията ще бъде предложена за гласуване в пленарната зала в Народното събрание още в началото на следващата седмица. "Това, което искаме в момента да направим, е да отговорим на очакванията на обществото да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор", каза тя.

"Това е призив, публичен, от Народното събрание, и в никакъв случай не го приемаме като вмешателство, все пак компетентният орган е ВСС", каза Карадайъ. "Счетохме, че не е логично съвет с изтекъл мандат, независимо че той е легитимен към момента, да избира прокурор за седем години", каза Пеевски. По думите му първо трябва да минат промените в основния закон и след това в Закона за съдебната власт и, в зависимост дали ВСС ще бъде разделен на две, да се пристъпи към избор на нов главен прокурор.

Никола Минчев каза, че "много по-легитимен ще бъде избор от обновен кадрови орган, отколкото от сегашния, който не показа и с избора на изпълняващ длъжността главен прокурор, че е способен на обективен, качествен избор".

По-рано правосъдният министър Атанас Славов също се обяви за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор.

Според решението на ВСС окончателният избор на нов главен прокурор трябва да бъде проведен на 26 октомври. Дотогава за временно изпълняващ ролята на главен прокурор беше избран Борислав Сарафов. Този избор беше оспорен от много юристи като нелегитимен, но Пленумът на ВСС не го ревизира и директно откри процедура за нов главен прокурор.

Главен прокурор се избира от Пленума на ВСС, който включва всички 14 членове от съдийската колегия , както и 11-те членове на прокурорската колегия. Председател на пленума е правосъдният министър, който не участва в гласуването.

Формираното правителство с премиер Николай Денков и партиите, които го подкрепят – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, поставиха като една от основните си цели законодателни промени, с които значително да ограничат правомощията на главния прокурор. Искането е част от по-мащабна съдебна реформа, за каквато ДБ настоява от години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG