Връзки за достъпност

Извънредни новини

Михайлов засега няма да подава оставка. Прокуратурата започна проверка на БФС


Президентът на БФС Борислав Михайлов
Президентът на БФС Борислав Михайлов

Борислав Михайлов засега няма да подава оставка като президент на Българския футболен съюз (БФС). Подобно решение може да бъде обявено едва следващата седмица, когато ще бъде свикан Изпълнителният комитет на федерацията. Това каза в петък пред журналисти Миахйлов.

Новината идва, след като в четвъртък вечерта по време на протест в София срещу БФС се стигна до размирици. Протестът беше на фенове, които искат незабавната оставка на Михайлов и управлението на федерацията, което е едно и също в продължение на 18 години.

"Днес оставка няма да подам. Ще получите отговори на всички въпроси другата седмица", каза Михайлов на излизане от сградата на Антикорупционната комисия КПКОНПИ, където беше на разпит.

Той каза още, че не чувства вина за събитията около мача в четвъртък вечер, защото " това е мач на УЕФА и УЕФА решава къде, кога да се играе и дали да е с публика или без публика".

Малко по-рано в петък прокуратурата съобщи, че е започнала проверка по нареждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Тя е във връзка с публикации в медиите, съдържащи информация за разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и други нарушения. Възложена е на Софийска градска прокуратура (СГП).

"Черно тото" е наричана практиката за залагане на уредени или манипулирани мачове. В подобна схема могат да участват залагащите, треньори, състезатели, съдии, собственици на клубове и други хора, пряко свързани с конкретния мач.

По-рано редица политически сили, включително ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), поискаха оставката на Михайлов, който е начело на БФС от 18 години.

Протестиращите обвиняват ръководството на БФС в корупция, лошо управление, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Михайлов пое федерацията през 2005 г., като оттогава футболът в България е в упадък, а националният отбор не се е класирал нито веднъж на финали на голямо първенство.

По време на протеста в четвъртък срещу органите на реда бяха хвърлени бомби, факли и други предмети. След няколко предупреждения жандармерията използва водно оръдие и сила, за да разпръсне протеста. Десетки души бяха арестувани, а видеа в социалните мрежи показаха как полицаи нападат хора в заведение пред сградата на Министерството на младежта и спорта, бият повалени на земята хора и задържат протестиращи в малките улички край протеста.

Сутринта ПП-ДБ и БСП поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, като премиерът Николай Денков каза, че няма да бърза с решението за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG