Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Германия изпращат още оръжия, боеприпаси и отбранителни системи на Украйна


Танк в Украйна със знаме, на което Украйна и САЩ стискат ръце. Снимката е направена през ноември 2022 г. в района на Киев.
Танк в Украйна със знаме, на което Украйна и САЩ стискат ръце. Снимката е направена през ноември 2022 г. в района на Киев.

САЩ ще предостави допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 200 милиона долара, а Берлин и Киев са постигнали споразумение за изпращането на още системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Пентагонът ще даде оръжие и боеприпаси на стойност над 200 милиона долара с цел да подпомогне контранастъплението на Киев. Украинските военни казват, че имат трудности заради преодоляването на защитните линии, минирани от руските войски.

Американската военна помощ идва в момент, в който бюджетът на САЩ за подпомагане на Украйна е почти изцяло изчерпан, припомня Асошиейтед прес. Затова правителството ще трябва да поиска нов пакет допълнителна помощ от Конгреса.

От началото на войната на Русия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ за над 43 милиарда долара. Според украинските власти обаче всички боеприпаси и оръжия се изразходват бързо на фронта и армията има нужда от постоянни доставки на нови.

В четвъртък вечерта украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Германия и Украйна са се споразумели Киев да получи още системи за отбрана „Пейтриът“. Те са предназначени да свалят ракети във въздуха, но в момента са в ограничен брой в държавите от НАТО, съобщава Ройтерс.

„Това определено ще ни доближи до създаването на пълноценен въздушен щит над Украйна. Това ще е от полза за хората, за селата, за градовете“, каза Зеленски в вечерното си видео обръщение.

Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. Страната не е членка на НАТО, но получава военна помощ от Алианса, за да се бори срещу руската агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG