Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да действа незабавно". Как САЩ ще разделят помощта за Украйна от тази за Израел


Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън

Предложението за американска помощ за Украйна ще бъде гласувано отделно от това за помощта за Израел. Това съобщи председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън.

Новината идва, след като вече повече от два месеца общият законопроект за изпращането на помощ от САЩ за двете страни е блокиран от Републиканската партия в Конгреса. Той предвиждаше 95 млрд. долара, от които 14 млрд. за Израел и 60 млрд. за Украйна.

Какво е новото предложение

Сега Джонсън, който е от Републиканската партия, съобщи, че тази седмица ще внесе предложенията за гласуване, но вече поотделно, а не комбинирано, както в досегашния вариант на законопроекта. Те ще включват общо 4 предложения, като освен помощ за Израел и Украйна, ще се гласува и изпращането на помощ за съюзниците на САЩ в Индотихоокеанския регион като Тайван, както и други мерки, свързани с националната сигурност на САЩ.

"Знаем, че светът ни наблюдава, за да види как ще реагираме", каза Джонсън пред репортери.

"Наблюдават дали Америка ще защити своите съюзници и нашия собствен интерес по целия свят. И ние ще го направим", добави той.

Как реагираха републиканци и демократи

Представители на най-консервативните групи от републиканците обаче коментираха, че в изброените законопроекти липсва точка, свързана с опазването на границата на САЩ с Мексико.

Първоначалният вариант на комбинирания законопроект за Израел и Украйна включваше и мерки за затягането на сигурността по границата. Въпреки това той беше блокиран от Републиканската партия.

От своя страна от Демократическата партия казаха, че Камарата на представителите трябва да гласува именно първоначалното предложение, което беше вече одобрено и от Сената.

"Трябва да го направят веднага", каза президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с президента на Чехия Петър Фиала.

"Изключително сериозните събития от изминалия уикенд в Близкия изток и Източна Европа подчертават нуждата Конгресът да действа незабавно", каза и демократът Хаким Джефрис. Той добави, че трябва да бъде приет именно законопроекта за комбинирана помощ за Израел и Украйна.

Той беше подготвен от представители и на двете партии, а след това одобрен в Сената със 70% подкрепа. Защитниците му твърдят, че той ще бъде подкрепен с подобно мнозинство и от долната камара на Конгреса, но досега нейният председател Майк Джонсън отказваше да го внесе за гласуване с различни аргументи.

Сред тях беше необходимостта да се съсредоточат парите на данъкоплатците върху вътрешнополитически въпроси и нежеланието да се предприемат действия на Сената без повече информация.

Сега предложението на на Джонсън да раздели отделните пера от помощи при гласуването идва при увеличен натиск. До него се стигна след атаката на Иран срещу Израел в нощта на събота срещу неделя и опасения за по-сериозна ескалация на насилието в региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG