Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ твърдят, че Русия разработва космическо ядрено оръжие срещу сателити. Какво се знае


Снимката е илюстративна. На нея се вижда как сателит напуска космическата совалка Дискавъри.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда как сателит напуска космическата совалка Дискавъри.

САЩ предупредиха, че Русия разработва космическа военна технология, която може да унищожава разузнавателни и комуникационни сателити. Смята се, че става дума за ядрено оръжие срещу сателити. Какво означава това?

Русия разполага с "обезпокоителен" нов антисателитен "потенциал", макар че той все още не е разгърнат и не представлява непосредствена заплаха. Това съобщи Белият дом в четвъртък, като се позова на нови разузнавателни данни.

Светът може би още нямаше да разбере това, защото тази информация е трябвало да остане секретна. Но ден по-рано председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите - Майк Търнър (от Републиканската партия), направи необичайно завоалирано изявление. Той призова Белия дом да разсекрети данни, с които разполага и които представляват "сериозна заплаха за националната сигурност", без да дава подробности.

Впоследствие ABC News съобщи, че САЩ са информирали Конгреса и съюзниците си в Европа за напредък на Русия в разработване на ново, базирано в Космоса ядрено оръжие, което е предназначено да застраши обширната американска сателитна мрежа. Информацията беше потвърдена и пред "Ню Йорк Таймс" от настоящи и бивши служители на държавната администрация на САЩ.

Какво означава антисателитно ядрено оръжие?

Не е ясно какъв е точният вид на оръжието - и дали изобщо вече съществува, отбелязва Ройтерс.

Предполага се обаче, че ако бъде разгърнато, подобно антисателитно оръжие би могло да унищожи гражданските комуникации, наблюдението от Космоса и военните операции на САЩ и техните съюзници. Те се осъществяват с ключовата помощ на сателити.

В момента Вашингтон няма възможност да противодейства на такова оръжие и да защити сателитите си, коментира пред Ню Йорк таймс един от източниците. Той отбелязва, че ядреното оръжие не е в орбита.

Ако това се случи, потенциално би нарушило международния космически договор от 1967 г., подписан от над 30 държави, включително Русия. Той забранява извеждането на каквито и да било оръжия за масово унищожение в околоземна орбита или в Космоса.

Има ли непосредствена опасност?

Изтичането на информацията принуди Белия дом да направи официално изявление.

"Мога да потвърдя, че това е свързано с антисателитен потенциал, който Русия е разработила", каза пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Той добави, че макар "стремежът на Русия към този конкретен потенциал да е обезпокоителен, няма непосредствена заплаха за ничия безопасност", като добави, че това не е оръжие, което може да бъде "използвано за нападение срещу хора или за причиняване на физическо унищожение на Земята".

Кърби каза още, че процесът на разглеждане и разсекретяване на информацията за руския потенциал е бил в ход, когато Търнър, "за съжаление", е направил изявлението си.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е поискал пряк дипломатически контакт с Москва, каза още говорителят.

Какво каза Москва?

Русия омаловажи тази информация, като каза, че Белият дом цели да накара Конгреса на САЩ да одобри повече военни помощи за Украйна. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков - главната фигура на Москва в контрола на въоръженията, дори обвини САЩ в "злонамерена измислица".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма да коментира същината на тези съобщения, докато Вашингтон не разкрие подробности.

"Явно е, че Белият дом се опитва да принуди Конгреса да гласува законопроект за отпускане на средства с помощта на измама. Ще видим каква хитрост ще използва още", добави обаче той, цитиран от руските държавни информационни агенции.

Президентът Джо Байдън настоява Камарата на представителите да одобри приетия от Сената законопроект на стойност 95 млрд. долара, който ще предостави помощ на Украйна, Израел и Тайван. Някои крайно десни републиканци в Камарата на представителите отхвърлиха пакета от помощи, като заявиха, че биха го подкрепили само ако е обвързан с дълбоки промени в граничната политика за спиране на рекордния поток от мигранти от Мексико.

САЩ, Русия и ядрените оръжия

Андрей Колесник - бивш съветник в Държавната космическа агенция на Украйна, коментира пред Current time, че Русия наистина разполага с технологии, които позволяват разработването на ядрени енергийни установки в космоса, които да заглушават сигнали в космоса. Той обаче каза, че не става дума за истинско ядрено оръжие, с което да се нанасят удари, защото при такова всичко ще бъде унищожено, включително сателитите на самата Русия. Освен това на Международната космическа станция има руски астронавти.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили - взети заедно, арсеналите им представляват около 90% от ядрените оръжия в света и двете държави имат модерни военни спътници в орбита около Земята. Към януари 2023 г. според Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) Русия е имала 4,5 хиляди ядрени бойни глави, САЩ - 3,7 хиляди.

В първите години на Студената война, след като Русия направи скок напред в космическата надпревара и двете страни създадоха междуконтинентални балистични ракети, Западът предложи договора от 1967 г., който да забрани ядрените оръжия в космоса.

САЩ смятат Русия и Китай за най-големите си конкуренти сред държавите и твърдят, че и двете страни разработват редица нови оръжейни системи, включително за увеличаване на своите ядрени, кибер и космически способности.

Последното международно споразумение в областта на ограничаването на стратегическите оръжия беше START III. През 2021 г. Москва и Вашингтон го удължиха с още пет години. На 21 февруари 2023 г. обаче руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще спре участието на Русия в договора.

Според него трябва да се взема предвид общият ударен потенциал на целия блок НАТО, а не само на САЩ. През ноември той подписа специален закон, след като решението беше одобрено от Държавната дума. Така вече двете държави не извършват проверки на съответните оръжия и не обменят информация за тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG