Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обявиха пакет от помощи за 6 млрд. долара за Украйна, включващ ракети "Пейтриът"


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори на пресконференция след срещата на Контактната група за отбрана на Украйна в Пентагона във Вашингтон, 26 април 2024 г.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори на пресконференция след срещата на Контактната група за отбрана на Украйна в Пентагона във Вашингтон, 26 април 2024 г.

Съединените щати (САЩ) ще предоставят на Украйна ракети "Пейтриът" за системите ѝ за противовъздушна отбрана като част от мащабен пакет от помощ за 6 млрд. долара. Новата военна помощ е част от одобрения в сряда от сената на САЩ пакет от 61 млрд. долара в подкрепа на Украйна.

Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в петък след среща на контактната група за отбрана на Украйна. Ракетите ще бъдат използвани за попълване на доставените по-рано системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

По-рано на същата среща украинският президент Володимир Зеленски призова страните от контактната група да предоставят допълнителни системи за отбрана, за да се създаде въздушен щит срещу руските ракетни атаки.

Освен ракетите, пакетът включва още боеприпаси за системата за противовъздушна отбрана NASAMS, както и допълнително оборудване за пускови установки, ракети и радари за противовъздушна отбрана.

Зеленски каза, че само от началото на годината руските самолети вече са изстреляли над 9000 управляеми въздушни бомби срещу Украйна. "Ние се нуждаем от възможността да сваляме бойните самолети, за да не се приближават до нашите позиции и граници", каза той.

И добави, че за защитата на украинските градове са необходими поне седем системи "Пейтриът".

На пресконференцията след срещата Остин каза, че САЩ работят със съюзниците си за намиране на допълнителните системи за противовъздушна отбрана, но не се ангажира с изпращането на повече американски. Той добави, че през последните дни е разговарял на четири очи със свои европейски колеги по този въпрос.

"Те се нуждаят не само от "Пейтрът". Нуждаят се и от други видове системи и прехващачи", каза Остин. "Бих предупредил всички да не превръщаме "Пейтриът" в сребърен куршум."

Срещата на контактната група се провежда само няколко дни след като президентът на САЩ Джо Байдън подписа дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара. САЩ вече обявиха, че скоро към бойното поле ще се насочат артилерия, противовъздушна отбрана и друга техника на стойност 1 млрд. долара.

От създаването на контактната група за отбрана на Украйна преди две години членовете ѝ са предоставили на Украйна повече от 70 системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег и хиляди ракети. Групата е изпратила и над 3000 бронирани машини, включително над 800 бойни танка.

Контактната група за отбрана на Украйна е известна като формат "Рамщайн", защото се събира за първи път в едноименната база на САЩ в Германия малко след началото на войната на Русия срещу Украйна през 2022 г. В групата участват 54 държави, 31 от тях са членки на НАТО. Те подкрепят отбраната на Украйна, като изпращат военно оборудване в отговор на руската инвазия.

Въпреки цялата предоставена помощ, Зеленски каза, че Русия "успя да изземе инициативата на бойното поле" през шестте месеца, през които републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес спъваше помощта. Зеленски добави, че не е твърде късно да се стабилизира фронтът и "да се придвижим към постигането на нашите цели във войната".

Потокът от оръжия може да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив в източната част на страната, твърдят военни анализатори. Киев също така е изправен пред недостиг на войници на бойното поле.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG