Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания


Себастиан Курц подаде оставка като канцлер, след като през 2021 г. срещу него започна разследване
Себастиан Курц подаде оставка като канцлер, след като през 2021 г. срещу него започна разследване

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания пред парламента, съобщи в петък австрийската прокуратура за икономически престъпления и корупция.

Срещу 36-годишния бивш лидер на консервативната Народна партия и неговия бивш началник на кабинета Бернхард Бонели са повдигнати обвинения за неверни показания пред анкетната комисия "Ибиса". Тя беше създадена, за да проучи твърдения за корупция и търговия с влияние, свързани с неговото правителство и бившия му коалиционен партньор - Австрийската партия на свободата.

Според прокуратурата Курц е дал неверни показания по въпроса доколко е бил обвързан с държавния холдинг ÖBAG. Твърди се, че през юни 2020 г. пред комисията той е омаловажил ролята си при назначаването на ръководителя на компанията Томас Шмид.

Според тогавашното му изявление Курц е бил предварително информиран за решението за назначаването на Шмид в ÖBAG, но не е участвал повече в процеса по назначението. Прокуратурата обаче разполага със съобщения от чат, за които твърди, че предполагат, че бившият канцлер е бил силно ангажиран с избора на кадри. От тях става ясно, че Курц и Шмид редовно са обменяли мнения по темата най-късно от средата на 2017 г.

Преди да бъдат оповестени обвиненията Курц написа в коментар в социалната мрежа X (бивш Туитър): "Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни". Той винаги категорично е отричал обвиненията и каза, че очаква оправдателна присъда.

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до 3 години затвор, уточниха от съда във Виена.

Курц напусна поста си през 2021 г., след като прокурорите поставиха него и още девет души под разследване по подозрение в злоупотреба с доверие, корупция и подкуп с различни нива на участие. Поводът бяха съмнения, че е използвал публични средства, за да плаща за положително медийно покритие и манипулирани проучвания на общественото мнение. Одит откри плащания към социологическа агенция за повече от 120 000 евро, съобщи министерството.

През 2019 г. вицеканцлерът на Курц - бившият лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, подаде оставка заради видеозапис, на който той е на испанския остров Ибиса с жена, представяща се за племенница на руски олигарх. В клипа се чува как тя предлага да уреди държавни поръчки и обяснява как да се заобиколят законите за финансиране на партиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG