Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН се събира извънредно заради изстреляна от Северна Корея ракета. В Пхенян чакат Путин


Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун разглеждат ракета на космодрума "Восточний" край град Циолковски в далекоизточната Амурска област, 13 септември 2023 г.
Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун разглеждат ракета на космодрума "Восточний" край град Циолковски в далекоизточната Амурска област, 13 септември 2023 г.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание заради последното ракетно изпитание на Северна Корея. Външното министерство в Пхенян осъди това решение. В същото време оттам има съобщения, че руският президент Владимир Путин скоро може да посети страната.

Новината идва, след като в края на миналата седмица Северна Корея обяви, че е провела изпитание на нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво със среден обсег. Според Пхенян тестовото изстрелване е част от редовните дейности за подобряване на отбранителните способности на страната и че не представлява заплаха за съседните държави.

Южна Корея обаче призова Съветът за сигурност "да наруши мълчанието" по повод на ескалиращите ракетни изпитания и заплахи от страна на Северна Корея. Русия и Китай, които са постоянни членове на Съвета, блокираха водените от САЩ усилия за засилване на санкциите срещу Пхенян във връзка с изпитанията на нови оръжия.

Много страни се опасяват, че Северна Корея и Русия може да си сътрудничат в областта на въоръженията. Белият дом съобщи неотдавна, че разузнавателни данни показват, че Пхенян предоставя на Москва балистични ракети в замяна на икономическа и военна помощ. А Украйна показа останки от такива ракети след въздушни удари. Северна Корея и Русия отхвърлиха тези обвинения.

Тази седмица обаче севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи посети Москва и каза, че страната ѝ има "силно желание за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество в защита на основните интереси на двете държави“.

Севернокорейски държавни медии съобщиха, че Владимир Путин скоро може да посети Пхенян. Поканата, отправена от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, е била предадена от външната министърка, която се срещна с руския президент.

Севернокорейската информационна агенция КЦТА съобщава, Путин е благодарил както за поканата, така и за солидарността, която Пхенян проявява към Москва по отношение на войната в Украйна.

Путин и Чое са изразили "сериозни опасения" от активните действия на САЩ и техните съюзници "срещу суверенитета" на Северна Корея и са се споразумели да си сътрудничат във външнополитическата сфера.

Сътрудничеството между Пхенян и Москва ще бъде в съответствие с Устава на ООН и други международни закони, се казва още в съобщението на КЦТА.

Миналата година Ким Чен-ун посети Русия и се срещна с Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG