Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея твърди, че е тествала подводен ядрен дрон. Какво значи това


Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдаващ тестове на стратегическа подводна балистична ракета през 2016 г. Снимката е илюстративна.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдаващ тестове на стратегическа подводна балистична ракета през 2016 г. Снимката е илюстративна.

Северна Корея съобщи, че е извършила тест на подводен ядрен дрон, предаде Ройтерс в петък. Южна Корея веднага реагира, като определи действията на своята северна съседка като "провокация".

Пхенян и преди е казвал, че тества подводната си система за ядрени оръжия. Сега обаче твърденията идват на фона на усилени военни опити на севернокорейските сили през последните седмици, както и оръжейни трансфери с Русия.

Новината идва и само дни след като в сряда приключиха съвместните военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония. Военноморските сили на трите държави провеждаха тридневни редовни учения със самолетоносача на САЩ „Карл Винсън“. Част от усилията им целят да подобрят способностите им за реакция на променящите се ядрени и ракетни заплахи от страна на Пхенян.

Какво знаем за най-новия тест на подводна ядрена система от страна на Северна Корея?

Тестът сега

Подводният дрон, за който се предполага, че може да носи ядрено оръжие, е бил тестван край източното крайбрежие на страната, съобщи държавната медия на Северна Корея KCNA в петък.

Би Би Си и Ройтерс отбелязват, че това твърдение не може да бъде проверено по независим път. Би Би Си съобщава, че до момента няма други доказателства за проведените тестове, а Южна Корея по-рано е казвала, че описанията на Пхенян за възможностите на неговите дронове са преувеличени.

Северна Корея и Южна Корея са във война от повече от 70 години, като и двете страни твърдят, че имат легитимна власт върху целия Корейски полуостров.

Какво означава подводен ядрен дрон

В съобщението на Пхенян сега не се уточнява датата, когато е извършен тестът на безпилотната система „Haeil-5-23“ (в превод цунами).

Северна Корея казва, че е тествала системата „Haeil“ за пръв път през март 2023 г. За тези оръжия или техните заявени характеристики се знае малко, но севернокорейските държавни медии ги описват като способни да се промъкват във вражески води и да предизвикат големи радиоактивни вълни чрез подводни експлозии. Така те могат да се ползват за унищожаване на военноморски ударни групи или големи оперативни пристанища.

Анализаторите казват, че ако оръжията функционират така, както ги представя Пхенян, на тях може да се гледа като на по-малко значимо оръжие от ядрените балистични ракети на режима.

„Като се има предвид нивото на отбранителната наука на Северна Корея и факта, че оръжието все още е във фаза на разработване, то все още не е на етап, за да представлява значителна заплаха,“ Ан Чан-ил, севернокореец, който сега е изследовател към Световния институт за изследвания на Северна Корея, цитиран от АФП.

Какви са реакциите

Южна Корея нарече предполагаемите тестове „провокация“, като каза, че така се "заплашва мира на Корейския полуостров и света".

„Ако Северна Корея ни провокира пряко, ще отговорим по категоричен начин“, добави още Сеул.

Последните военни тестове на Пхенян идват, след като преди дни той изстреля нова хиперзвукова ракета със среден обсег и твърдо гориво. Вашингтон, Сеул и Токио осъдиха това като сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Световните агенции отбелязват, че лидерът на Пхенян Ким Чен-ун е все по-агресивен в своята политика и реторика. През последните месеци той прекрати няколко споразумения, насочени към запазване на мира.

В същото време той задълбочи отношенията с Русия, която се нуждае от оръжие за войната си в Украйна. Преди дни Белият дом съобщи, че разсекретени разузнавателни данни показват, че Пхенян доставя на Москва установки за балистични ракети, както и такива ракети с малък обсег.

Твърденията на Пхенян за опити с подводни ядрени системи идват и на фона на намаляващите способности на руския военноморски флот. Една от целите на инвазията в Украйна беше да превърне Черно море във "вътрешно море" за Русия. Москва имаше надмощие в него още преди началото на войната, но последните украински атаки намалиха възможностите ѝ.

Москва и Пхенян винаги са отричали, че сключват оръжейни сделки, за каквито САЩ съобщават не за първи път. През октомври Вашингтон каза, че разполага с информация, която показва, че Северна Корея е доставила повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Русия.

Само месец по-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия и се срещна с президента Владимир Путин, договаряйки сътрудничество. В същото време руски представители направиха няколко визити в Северна Корея от началото на войната в Украйна.

Последно в сряда външната министърка на Северна Корея посети Москва и се срещна с президента Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG