Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Украйна обвиниха Русия, че нанася удари с ракети от Северна Корея


Една от ракетите, паднали в Харков, за които Украйна и САЩ твърдят, че са произведени и доставени на Москва от Пхенян
Една от ракетите, паднали в Харков, за които Украйна и САЩ твърдят, че са произведени и доставени на Москва от Пхенян

Украйна и САЩ обвиниха Русия, че за първи път от началото на непредизвиканата си инвазия през февруари 2022 г. е атакувала украинската територия с балистични ракети от Северна Корея.

Новината идва, след като в края на миналата и началото на тази година руските сили нанесоха последователно едни от най-мощните удари с ракети по украинската столица Киев и други градове. При нападенията бяха убити и ранени десетки хора.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза миналата седмица, че наскоро Северна Корея е доставила на Русия ракети с обсег от около 900 км. Той публикува графика, която показва модели на ракети KN, и каза, че те са били използвани за удари в Украйна на 30 декември и 2 януари.

Пхенян е под оръжейно ембарго на ООН от 2006 г., когато проведе изпитания на атомна бомба. Русия и Северна Корея не са коментирали сегашните обвинения.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, потвърди информацията от САЩ.

Междувременно прокуратурата в украинската Харковска област представи доказателства, показвайки части от една от въпросните ракети, предаде Ройтерс.

Снимка с част от предполагаемата севернокорейска ракета, показана от прокуратурата в Харков
Снимка с част от предполагаемата севернокорейска ракета, показана от прокуратурата в Харков

„Производствената технология не е от най-модерните. Има отклонения от стандартите на руските ракети „Искандер“, които сме виждали при нападенията срещу Харков. Тази ракета прилича на севернокорейска“, каза говорителят на прокуратурата Дмитро Чубенко.

Управителят на Харковска област Олех Синехубов добави, че по останките от ракети се вижда, че са заличавани номерата и информацията за техния произход.

Според нидерландския експерт Йост Олиманс изображения от акаунти в украинските социални мрежи ясно показват фрагменти от пръстена, в който са разположени контролните перки, характерни за серия ракети Hwasong-11 на Северна Корея, която включва KN-23 и КN-24.

Тактическа балистична ракета с твърдо гориво KN-23, изстреляна по време на учение в Северна Корея
Тактическа балистична ракета с твърдо гориво KN-23, изстреляна по време на учение в Северна Корея

През ноември Южна Корея съобщи, че Северна Корея може да е доставила модели с малък обсег на Русия като част от по-голяма оръжейна сделка, която включва също противотанкови и зенитни ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди и автомати.

Москва и Пхенян отрекоха това, но миналата година декларираха, че ще задълбочат военните си отношения.

Сега САЩ ще отнесат въпроса до Съвета за сигурност на ООН, тъй като прехвърлянето на тези оръжия представлява нарушение на санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза още Кърби. Той добави също, че Русия възнамерява да купи още ракети от Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG