Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отношения между две враждебни страни". Войната с Южна Корея е неизбежна, смята Ким Чен Ун


Снимка на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, публикувана от официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA)
Снимка на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, публикувана от официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA)

Войната с Южна Корея става неизбежна. Това се разбра от думите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в неделя. Информацията беше разпространена от Корейската централна информационна агенция и цитирана от Ройтерс.

Новината идва, след като в четвъртък Националната разузнавателна служба на Южна Корея предупреди, че съществува голяма вероятност Северна Корея да извърши военни провокации през 2024 г., когато се очаква променлива политическа ситуация по време на изборите там.

Ким Чен Ун съобщи, че Пхенян вече е изключил възможността за обединение с Южна Корея и страната трябва да промени из основи подхода си към нея.

"Отношенията между Севера и Юга вече не са роднински или близки, превърнали са се изцяло в отношения между две враждебни страни, две воюващи страни", каза той.

Управляващата партия в Южна Корея съобщи, че ако Северна Корея предприеме враждебни действия, страната ще отговори решително, като използва "всички средства и методи".

През 2024 г. Северна Корея обеща да изстреля три нови шпионски спътника, да построи военни безпилотни самолети и да увеличи ядрения си арсенал.

Ким Чен Ун обвини САЩ за ситуацията на полуострова.

"Заради безразсъдните стъпки на враговете да ни нападнат е факт, че на Корейския полуостров всеки момент може да избухне война", каза той, цитиран от държавната информационна агенция.

Експертите прогнозират, че Северна Корея ще поддържа кампания за военен натиск с цел оказване на влияние около президентските избори в САЩ през ноември. Очертава се на тях основните опоненти да бъдат настоящият президент Джо Байдън, както и предходният президент Доналд Тръмп.

Тръмп си служеше със заплахи в комуникацията си със Северна Корея, но и постигна историческо сближаване със страната. Администрацията на Байдън казва, че също е отворена за преговори, но същевременно наложи нови санкции на държавата заради ракетни тестове, забранени от ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG