Връзки за достъпност

Извънредни новини

България осъди трансфера на ракети от Северна Корея в Русия


На тази снимка, предоставена от севернокорейското правителство, се вижда междуконтинентална балистична ракета по време на учение за изстрелване на международното летище Сунан в Пхенян на 16 март 2023 г.
На тази снимка, предоставена от севернокорейското правителство, се вижда междуконтинентална балистична ракета по време на учение за изстрелване на международното летище Сунан в Пхенян на 16 март 2023 г.

САЩ и мнозинството от страните в Европейския съюз (ЕС), сред които и България, осъдиха в съвместно изявление закупуването от Русия на балистични ракети от Северна Корея, за които има данни, че са използвани срещу Украйна.

Новината идва, след както Белият дом съобщи миналата седмица, че наскоро разсекретени разузнавателни данни показват, че Пхенян е доставил на Москва установки за балистични ракети и няколко такива ракети с малък обсег. С тях са били нанесени ударите по украински градове на 30 декември и 2 януари. От офиса на президента Володимир Зеленски потвърдиха информацията.

Северна Корея е под оръжейно ембарго на ООН от 2006 г., когато за първи път тества ядрена бомба. Резолюции на Съвета за сигурност на ООН - одобрени и от Русия, забраняват на страните да търгуват с оръжие или друго военно оборудване с Пхенян.

В изявлението, подписано от САЩ и повечето държави от ЕС, включително България, както и от Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, се казва: "Дълбоко загрижени сме за последиците за сигурността, които това сътрудничество има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския регион и за целия свят".

Освен това "прехвърлянето на тези оръжия увеличава страданието на украинския народ", "подкрепя агресивната война на Русия" и нарушава няколко ключови резолюции на ООН, пише в позицията.

От ЕС единствено Унгария и Словакия не са подписали съвместното изявление.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира позицията.

Москва и Пхенян винаги са отричали да сключват оръжейни сделки, за каквито САЩ съобщават не за първи път. През октомври Вашингтон каза, че разполага с информация, която показва, че Северна Корея е доставила повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Русия.

Само месец по-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия и се срещна с президента Владимир Путин, договаряйки сътрудничество. В същото време руски представители направиха няколко визити в Северна Корея от началото на войната в Украйна.

Сега Вашингтон ще отнесе въпроса за балистичните ракети, предоставени от Пхенян на Москва, в Съвета за сигурност на ООН. Освен САЩ обаче там право на вето има и Русия, както и Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG