Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея е доставила на Русия над 1000 контейнера с оръжие, съобщиха САЩ


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението на Ким Чен Ун на космодрума Восточний, 13 септември 2023 г.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението на Ким Чен Ун на космодрума Восточний, 13 септември 2023 г.

САЩ съобщиха, че разполагат с информация, която показва, че през последните седмици Северна Корея е доставила повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Русия. Според американските власти те са предназначени за използване в Украйна.

Информацията идва месец след като лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Русия. Още тогава САЩ предупредиха, че очакват двете страни да сключат оръжейна сделка.

В петък говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че САЩ смятат, че Северна Корея е предоставила оръжията с надеждата да получи в замяна сложни руски оръжейни технологии, за да развива ядрената си програма.

Белият дом публикува графика, която според него илюстрира как е станал трансферът. Тя показва, че между 7 септември и 1 октомври контейнери са били натоварени на кораб под руски флаг, преди да бъдат прехвърлени на железопътни вагони и преместени през Русия до депо за боеприпаси на около 290 мили от границата с Украйна.

„Осъждаме [Северна Корея] за това, че предостави на Русия тази военна техника, която ще бъде използвана за нападение над украински градове и убиване на украински цивилни и за продължаване на нелегитимната война на Русия“, каза Кърби.

Кърби каза още, че военната помощ, която Пхенян иска от Русия, включва изтребители, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване за производство на балистични ракети и други модерни технологии.

Преди дни Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS), мозъчен тръст във Вашингтон, публикува сателитни снимки, които според него показват рязко увеличение на железопътния трафик по границата между Северна Корея и Русия. Още тогава от CSIS съобщиха, че това предполага доставки на оръжие.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия е нарушение на санкциите на ООН срещу Пхенян. Те смятат, че Москва търси боеприпаси от Северна Корея, за да подкрепи намаляващите си запаси при нахлуването си в Украйна, а Пхенян получава технологична помощ за програмите си за шпионски сателити и ракети.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG