Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предполагаема оръжейна доставка. Жп трафикът между Северна Корея и Русия се увеличава, твърди мозъчен тръст


Спътникови снимки показват "безпрецедентен" брой товарни вагони на железопътна гара в севернокорейския граничен град Расон, твърдят от мозъчен тръст. Снимката е илюстративна.
Спътникови снимки показват "безпрецедентен" брой товарни вагони на железопътна гара в севернокорейския граничен град Расон, твърдят от мозъчен тръст. Снимката е илюстративна.

Железопътният трафик по севернокорейско-руската граница се е увеличил тази седмица до най-високото си ниво от години насам, съобщи базираният във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

Според мозъчния тръст това предполага доставки на оръжие от Пхенян за Москва, след като лидерите на двете държави са обсъдили задълбочаване на военното сътрудничество.

Сателитни снимки показават около 73 товарни вагона на железопътната гара Туманган в севернокорейския граничен град Расон, се казва в доклад на проекта „Отвъд паралела“ (Beyond Parallel Project), изготвен от Центъра.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин се срещнаха в руския Далечен изток, като обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаване на военното и икономическото сътрудничество.

Тогава Съединените щати (САЩ) предупредиха, че се очаква на срещата да бъде договорено Пхенян да продава на Москва оръжия за войната в Украйна. САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети на Русия.

„Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някои военни обмени и сътрудничество по време на неотдавнашната си среща на върха, драматичното увеличение на железопътния трафик вероятно показва, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия“, казва мозъчният тръст.

Той отбелязва, че не може да бъде напълно сигурен в твърдението си, защото вагоните са покрити.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия е нарушение на санкциите на ООН срещу Пхенян. Те смятат, че Москва търси боеприпаси от Северна Корея, за да подкрепи намаляващите си запаси при нахлуването си в Украйна, а Пхенян получава технологична помощ за програмите си за шпионски сателити и ракети.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG