Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съкрушителна победа за ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Какво следва за включването на българите в конституцията


Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски празнува изборната победа сред симпатизанти
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски празнува изборната победа сред симпатизанти

Проруската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ печели съкрушителна победа (с 43,23%) на парламентарните избори в Северна Македония след 7 години в опозиция. В същото време нейният кандидат - Гордана Силяновска-Давкова ще стане първата жена президент на страната.

Управляващата партия в Северна Македония - Социалдемократическият съюз (СДСМ), призна поражение на вота, който се проведе във формат "две в едно" на 8 май.

Така нови лидери, които имат по-твърда позиция срещу промените в конституцията и включването на българското малцинство в нея, ще определят бъдещето на Северна Македония след най-голямата загуба в историята на СДСМ - едва 15,36% подкрепа.

Изборите, в които участваха 17 партии, а право на глас имаха 1,8 млн. души, се проведоха на фона на усилията на Скопие да се присъедини към Европейския съюз, за което има поставени условия от София.

През 2022 г. България прие т.нар. "френско предложение" и вдигна ветото върху потенциалното членство на Скопие в съюза, като определи, че преди то да стане факт, Северна Македония ще трябва изрично да включи българското малцинство в конституцията си. С това Европейската комисия стана гарант гарант за изпълнението на българските искания.

Какви са последните резултати

При 99,60% обработени изборни протоколи Държавната избирателна комисия публикува разпределението на мандатите в новия македонски парламент. Партията, спечелила най-много гласове - ВМРО-ДПМНЕ, ще има 58 депутати и така може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 депутати в 120-членния парламент.

С 19 мандата коалицията „Европейски фронт” - водена от партията на етническите албанци Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), е втора политическа сила, а само с един мандат по-малко - 18, е коалицията, водена от СДСМ. Другата коалицията от албанските партии „Заслужава си” ще има 13 депутати.

"Левица", която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, колкото и движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори и влиза в новия парламент.

Българите в конституцията?

С над 65,14% или 308 000 гласа повече от досегашния прозападен президент на страната Стево Пендаровски ( 29,25%), Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ печели убедителна победа. Още след като гласува, 70-годишната професорка по право каза, че няма нужда от включване на българите в конституцията, тъй като те са защитени под графата "други" в преамбюла.

"В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на Северна Македония по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство", добави тя.

Преговорната рамка изисква първо Скопие да признае в конституцията си свои граждани от български произход. По време на предизборната си кампания обаче ВМРО-ДПМНЕ имаше агресивна антибългарска реторика.

61-годишният Пендаровски честити на победителите.

"Моята концепция за европейска (Северна) Македония не получи подкрепа. Моята съвест обаче е чиста", каза той.

"Историческа победа"

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията.

„Успяхме, успяхме! Македония победи, историческа победа на народа”, каза той в изявление пред събралите се да празнуват симпатизанти на видеостена на площада пред централата.

„Предателствата и разделението са победени. Престъпността, корупцията и некомпетентността на предишното правителство направиха така, че държавата да рухне и хората да страдат", каза още той.

Той обяви „добри новини” през първите 100 дни от бъдещото управление на ВМРО-ДПМНЕ за гражданите и икономиката на страната и че скоро ще започнат преговори, "за да направим най-добрата коалиция за страната ни".

Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори. Зам.-председателите Перо Костадинов и Фатмир Битичи са подали оставки веднага след обявяването на предварителните резултати.

И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт - заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а „Заслужава си” - защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че „ДСИ трябва да отиде в опозиция”.

Премиерът на Унгария - Виктор Орбан, и президентът на Сърбия - Александър Вучич, бяха едни от първите, които отправиха поздравления за тяхната "заслужена победа". И двамата често заемат проруски позиции.

"Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да дадем нов тласък на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС!", написа Орбан в Х.

"Убеден съм, че ще продължим да работим заедно за укрепване на връзките между Сърбия и Северна Македония с цел напредъка и благоденствието на нашите народи и просперитета на целия регион", написа Вучич.

"Повече отстъпки няма накъде да правим"

Българският държавен глава Румен Радев коментира, че много скоро ще проличи дали новият президент и партията, която спечели със значителна преднина изборите в Северна Македония ще заработят за европейската перспектива на страната или ще поемат в друга посока.

Той добави, че винаги е подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство - промяна в конституцията и зачитане на правата на македонските българи.

"Отказ от езика на омразата, който се развихря в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културноисторическо наследство на българите в тази страна", изброи още Радев.

"Повече отстъпки няма накъде да правим", каза премиерът и външен министър Димитър Главчев пред журналисти. Той призова да се изчака и да се види какво правителство ще се сформира, като изрази надежда то да продължи европейската перспектива.

"На нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи", добави Главчев.

За досегашното правителство, водено от прозападната СДМС, влизането в ЕС беше един от основните приоритети. Бившият премиер Зоран Заев, който подписа споразуменията, нужни за влизането на страната в НАТО, също беше от СДСМ. Още тогава от ВМРО-ДПМНЕ критикуваха СДСМ заради договора с Гърция, който отвори пътя на Скопие в НАТО и ЕС, но с който беше променено името на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG