Връзки за достъпност

Извънредни новини

Представителят на Русия в ЕС е заподозрян за шпионаж


Представителят на Русия в ЕС - Кирил Логвинов.
Представителят на Русия в ЕС - Кирил Логвинов.

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС - Кирил Логвинов, по всяка вероятност работи и за руското външно разузнаване. Това съобщиха няколко европейски медии в общо журналистическо разследване с руския разследващ сайт Досие.център.

48-годишният Логвинов е най-висшият представител на Русия в ЕС от септември 2022 г. Постът на официален посланик е вакантен, откакто Владимир Чижов беше отзован след около 17 години като посланик на Русия в ЕС и след като бяха изгонени 19 дипломати за шпионска дейност.

Белгийската тайна служба VSSE също смята, че Логвинов работи за руското външно разузнаване, съобщи ДПА, като се позова на няколко източника.

„Не коментираме“, каза говорител на разузнавателната агенция VSSE пред ДПА в отговор на въпрос до какъв вид разузнавателни данни може да е имал достъп Логвинов.

Шпионски дейности


Шпионажът не предполага просто тайно придобиване на информация. Дейностите в сферата на нежелано политическо или социално влияние също са включени в това определение, пише ДПА. Това може да се случи например чрез целенасочено разпространение на невярна информация в приемащата страна.

Въпреки значителните ограничения на руската мисия в Брюксел, Логвинов продължава да е активен. През 2022 г. той е организирал множество приеми за делегации от приятелски настроени към Кремъл държави - Китай, Северна Корея, Беларус, Сирия, Ливан и други. За някои от са организирани прожекции на пропагандни филми, свързани с войната в Украйна.

На въпрос защо Логваинов не е бил помолен да напусне страната с оглед на подозрението за шпионаж, от ЕС не дадоха ясен отговор. Говорител каза само, че има мерки "за непрекъсната оценка на степента на заплахата".

Експулсирането на действащи служители на разузнаването от Белгия може да бъде възпрепятствано от липсата на политическа воля в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), пише "Досие".

"Шокира ме фактът, че той (Логвинов) все още не е експулсиран. Ако белгийските разузнавателни служби са поискали експулсирането му, много бих се интересувал защо ЕСВД бездейства", каза Мартин Хойсик, заместник министър-председател на Европейския парламент (ЕП).

И още шпиони

През 2022 г. от около 61 дипломатически служители са изгонени 19 дипломати заради шпионска дейност след началото на войната. Сред останалите в Брюксел "Досие" откри още няколко дипломати, които може да имат връзки с руските служби за сигурност.

Сред тях е административният съветник Дмитрий Вишняков, който според стария му профил в социалните мрежи, е учил в академията на ФСБ от 1998 до 2003 г.

Вторият секретар Дмитрий Головенкин, заедно с баща си и брат си, е бил регистриран в централата на ГРУ (военното разузнаване) в Москва на Хорошевското шосе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG